Alenova: Medijski prostor Srbije zagađen propagandom i dezinformisanjem

Medijski prostor Srbije je zagađen propagandom i dezinformacijama, rekla je podsekretarka američkog Stejt departmenta Elizabet Alen.

SAD su zabrinute zbog stanja medijskog prostora u Srbiji, rekla je u Beogradu funkcionerka Stejt departmenta Elizabet Alen. (Foto: Zoran Mrđa, Fonet)

Snažno nezavisno novinarstvo je najbolji način borbe protiv dezinformacija, dodala je Alenova. Prema njenim rečima, nezavisni mediji su temelj svakog demokratskog društva, prenosi N1.

„Moja poseta ovde izražava želju da potvrdimo i ojačamo partnerstvo sa Srbijom”, rekla je Alenova.

“Kao u svakom partnerstvu, imamo lakša i teža pitanja“, rekla je odgovarajući na pitanje o izazovima pred medijima u Srbiji u raspravio medijima.

Medijski prostor Srbije zagađen ruskom propagandom

Ona je današnji medijski prostor Srbije opisala kao “možda najzagađenij u svetu”. “Tu su algoritmi, nezavisno novinarstvo je pod napadom“, a poverenje u institucije je podriveno.

Odvojeno, na dodele nagrade Nezavisnog udruženja novinara Srbije za istraživačko novinarstvo, američka funkcionerka je rekla da SAD brinu zbog ruske propagande i kampanje dezinformisanja u Srbiji.

Bez slobodnih medija i izloženi propagandi, ljudi teže razumevaju događanja u svetu, objasnila je Alenova.

„To je nešto o čemu razgovaramo sa kolegama odavde, a sa druge načine trudimo se da podržavamo nezavisne medije da prevaziđemo te izazovi“.

Kompas, Fonet