Budući naftovod Mađarska – Srbija: kuda, zašto i pošto?

Srbija je pokrenula proces koji bi trebalo da se završi gradnjom naftovoda prema Mađarskoj.

Pixabay

Vlada Srbije pokrenula je postupak za izradu studije o uticaju koji će planirani naftovod Mađarska – Novi Sad imati na životnu sredinu. Procenom će biti razmatrana pitanja zaštite voda, vazduha, zemljišta, živog sveta, prirode i druga.

Kome je ovo bitno?

Žiteljima Novog Sada i opština Kać, Žabalj, Bečej, Ada, Senta i Kanjiža, budući da će zbog trase budućeg naftovoda ove teritorije biti obuhvaćene studijom. Stratešku procenu uticaja finansiraće Transnafta, a nosilac izrade tog dokumenta je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture. Studija bi trebalo da bude završena u narednih 12 meseci.

Zašto se gradi novi naftovod?

Vlada je prošle godine odlučila da gradi novi naftovod, nakon što je Evropska unija donela odluku da zabrani uvoz i transport ruske nafte morskim putem. To je pogodilo Srbiju koja je iz Rusije nabavljala oko 16 odsto ukupno potrebnih količina nafte, i to sve uvozom preko Hrvatske, naftovodom JANAF, do kog ona stiže tankerima. Alternativno rešenje pronađeno je u izgradnji naftovoda do Mađarske, koja je kopnenim putem povezana sa ruskim naftovodom Družba. To bi Srbiji omogućilo da i ubuduće uvozi rusku naftu, pošto je transport kopnenim putem izostavljen iz sankcija, kako bi se zaštitile članice EU koje nemaju izlaz na more – Mađarska, Češka, Poljska i Slovačka.

Drugi i možda važniji razlog za izgradnju je sama diversifikacija pravaca snabdevanja, kako bi se smanjio rizik da zemlja ostane bez nafte u slučaju da se iz bilo kog razloga jedan naftovod zatvori, što je rizik koji sada postoji.

Otud je Vlada zaključkom od 7. decembra 2023. izgradnju proglasila projektom od značaja za Srbiju i prioritetnom investicijom od strateške važnosti u oblasti snabdevanja naftom. “Projektom naftovoda bi se omogućilo stabilno snabdevanje tržišta sirovom naftom, a nakon prerade i derivatima nafte, što predstavlja preduslov za ekonomski razvoj. Projekat naftovoda obezbediće potencijalno smanjenje ukupnih troškova sirove nafte za krajnjeg korisnika, imajući u vidu direktnu povezanost cevovodima do izvorišta. Istovremeno bi bili smanjeni troškovi transporta i cena derivata nafte kao finalnog proizvoda”, navodi se u zaključku Vlade.

Koliko će sve da košta?

Izgradnja novog pravca koštaće 157 miliona evra, a naftovod će se pružati u dužini od 128 kilometara, uz kapacitet od četiri miliona tona nafte godišnje. Sa Mađarske strane, naftovod će graditi MOL, a sa srpske Transnafta. 

Kad će poteći nafta?

Iako je prvobitno pominjano da će Srbija naftno biti povezana sa Mađarskom u roku od godinu i po do dve, ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović je nedavno izjavila da će radovi ipak biti završeni do 2028. godine.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: