Zašto država u Partizan i Zvezdu sipa milione i koliko im je tačno dala do sad

Predsednik Vućić kaže da nema košarkaškog kluba u Evropi koji od države dobija novca koliko Zvezda i Partizan. Ali zašto je tako?

Izvor: Envato

Crvena zvezda je uz Partizan jedan od najvećih košarkaških klubova u zemlji. Za svoj finansijski opstanak, međutim, ne mora da zahvali navijačima koji kupuju ulaznice, niti sponzorima koji se reklamiraju na njenim utakmicama. Opstaje isključivo zahvaljujući državi, koja pokriva čak 71 odsto prihoda kluba.

Zašto je to važno?

Državno finansiranje sportskih klubova u Srbiji nije samo sportska stvar, već prevashodno političko pitanje. Predsednik Aleksandar Vučić i sam je priznao da država nije dovoljno jaka da zauzda huligane, vođe navijača koji upravljaju “tribinom” i često su povezani sa narko biznisom. “Tribina” ume da bude politički štetna, kada skandira uvredljive poruke upućene vlasti. Može vlastima ipak da bude i korisna kada one preko huligana šalju poruku, neredima na opozicionim protestima, rasterivanjem ljudi, pa i obezbeđivanjem partijskih skupovova.

Državna kontrola sportskih klubova, koji na razne načine finansiraju i te vođe navijača, stoga je prvorazredno pitanje za svaku vlast. Ipak, nije svaki klub isti. Neki su važniji, neki omiljeniji, i to se reflektuje preko iznosa javnih sredstava koje im se slivaju u kasu.

Ko dobija najviše?

Zvezda je apsolutni rekorder, sa 11,3 miliona evra od grada Beograda i države u prošloj sezoni. Partizan, koji takođe dobija veliki novac, ipak mnogo zaostaje sa “samo” 5,6 miliona evra kroz državna sponzorstva i dotacije. Međutim, Partizan je samostalno finansijski uspešniji, pa državna davanja čine čine 33,9 odsto ukupnih prihoda.

U čemu je tu problem?

Kako kaže ekonomista Danilo Šuković, bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, problem je u tome što finansiranje klubova ne sme da zavisi od nečije volje, “da se svodi na voluntarizam”. Na pitanje je li opravdano i ima li potrebe davati milione evra za ovakve namene, Šuković kaže da onaj koji daje novac smatra da to utiče na njegov politički rejting, a da su navijačke grupe one koje utiču na javno mnjenje u Srbiji.

„Čak je i predsednik rekao da on ne može da izađe na kraj sa tim navijačima i grupama niti da nađe rešenje kako da se to finansira. To onda znači da je država poražena u igri sa klubovima. Videli ste da je predsednik izjavio da plaćaju čak i oni koji ne navijaju. Onda je pitanje koji motiv postoji tu. Zašto bih ja plaćao nekome koga ne volim? Znači da ima neku pritivuslugu. U korupuciji, to je sukob interesa jer ako daš nešto nekome što nisi želeo, onda očekuješ protivuslugu“, kaže Šuković.

Šta je pozadina priče?

Podaci o državnom finansiranju košarkaških klubova obelodanjeni su posle finala Kupa Radivoja Koraća i Zvezdine pobede protiv Partizana. Tada je trener crno-belih Željko Obradović, komentarišući poraz svog tima, izjavio da Partizan “nije državni projekat” i da to pokazuje i budžet kluba.

Predsednik Srbije na to je odgovorio kako “ni jedan španski, grčki ili italijanski, ni jedan klub nema tolike pare od svoje zemlje kao što imaju Partizan i Crvena zvezda”. Par dana kasnije, oba kluba su objavila finansijske izveštaje, sa izvučenim podacima o državnom finansiranju, kada je pun obim novca koji poreski obveznici izdvajaju za Partizan i Zvezdu prvi put postao poznat javnosti.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: