Raskol i strast u opoziciji 

Najava izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku nije smirila podele u srpskoj opoziciji. Jednima je pobeda, drugima smrtonosna klopka.

Najavljene izmene zakona o biračkom spisku delu opozicije usu pobeda, a delu klopka bez mamca. (Foto: FoNet/Zoran Mrđa)

Dio opozicije koji izlazi na izbore ocjenjuje predlog izmena Zakona o jedinstvenom biračkom spisku kao značajan korak u dobrom pravcu.

Šira slika

Na beogradskim, parlamentarnim, pokrajinskim i dijelu lokalnih izbora 17. decembra je utvrđeno da su u Beogradu i drugim mjestima za vladajuću stranku glasali građani iz unutrašnjosti Srbije i Republike Srpske sa fiktivnim prebivalištima. 

Zbog toga je jedan od bazičnih zahtijeva opozicije bio sređivanje biračkog spiska i onemogućavanje ovakvih i sličnih makinacija. 

U tom kontekstu, između opozicije koja izlazi na izbore i vlasti, postignut je dogovor  Narodnoj skupštini da građani koji su promijenili prebivalište u poslednjih 11 mjeseci neće moći da glasaju na novoj adresi već isključivo na staroj. 

Ograničenje se odnosi na period u od 3. jula 2023. do 3. juna 2024..

Reakcije

Kopredsjednik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović smatra da se radi o uspehu opozicije. 

„Unutrašnje migracije stanovništva bile su jedan od najvećih problema prethodnog izbornog procesa i ovim korakom one će biti znatno ograničene“, rekao je.

Međutim, članica GIK Sofija Mandić se ne slaže: „Ljudi koji predstavljaju ovo kao uspeh, sami su sebi iskopali raku i u nju ušli. Efekti će biti slučajni.” 

Sve u svemu

Raskol u opoziciji se nastavlja i poslije najavljene izmjene Zakona o jedinstvenom biračkom spisku. Izvjesno je i da dobar dio aktera u rasprave unosi više strasti od bilo čega dugog od kada djeluju na opozicionoj sceni. 

F.Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: