Opozicija na sastancima u Briselu: Ima li razloga za optimizam

Predstavnici opozicije ove nedelje u Briselu razgovaraju sa ljudima iz Evropske unije o „krađi“ decembarskih izbora. Šta žele i kakve su im šanse za uspeh?

Pixabay

Predstavnici opozicije obavljaju razgovore u Briselu, a predstavnik Zeleno-levog fronta Radomir Lazović kaže da razgovaraju sa predstavnicima Evropsle komisije, Miroslavom Lajčakom i još nekim ljudima „upućenim u ono što se dešava u Srbiji“.

Šira slika

Boravak opozicionih lidera u Briselu dolazi nakon Rezolucije Evropskog parlamenta kojom se traži međunarodna istraga o navodnim nepravilnostima tokom izbora održanih prošlog decembra u Srbiji, kao i suspenzija evropskih fondova, ukoliko se dokaže da su vlasti bile direktno umešane u prevaru birača. 

  • Evropski parlament poziva na nezavisnu istragu uglednih međunarodnih pravnih stručnjaka i institucija o nepravilnostima na parlamentarnim, pokrajinskim i lokalnim izborima
  • U Rezpluciji se traži poseban osvrt na izbore za Skupštinu grada Beograda, jer se proširuju pojedini navodi, uključujući i one o organizovanim migracijama birača
  • Rezolucija je usledila nakon izveštaja OEBS/ODIHR (Kancelarija OEBS za demokratske institucije i ljudska prava)“, stoji u izglasnoj rezoluciji
  • Poslanici liste “Srbija protiv nasilja” govorili su u Evropskom parlamentu u Strazbudu pred izglasavanje rezolucije

Šta dalje?

Predstavnici opozicije koji se nalaze u Briselu, optimistični su jer je njihova prethodna međunarodna intervencija dala rezultate. Sa druge strane, premijerka Ana Brnabić žestoko se opire međunarodnoj istrazi.

Moguće posledice

Iako su posmatrači OEBS/ODIHR došli na poziv Vlade Srbije, odbijanje vlasti da se suoči sa nalazima ove organizacije, moglo bi još više da udalji Srbiju od evropskog puta, iako predstavnici vlasti tvrde da žele Srbiju u EU.

(Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: