Srbija ima samo tri rudarska inspektora, a 709 kontaminiranih lokacija

Srbija ima samo tri rudarska inspektora, a 709 zagađenih lokacija na površini od preko 3.000 kvadratnih kilomtara.

(Foto: akophotography/Envato)

U Srbiji ima 709 kontaminiranih lokacija koje pokrivaju površinu od 3.203,7 kvadratnih kilometara, a republički rudarski inspektori mogu se nabrojati na prste jedne ruke, ima ih samo – troje.

Šira slika

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan 2022. godine, a tri ih je bilo i prošle godine. Do ovih podataka došlo je udruženje Prvi na skali kroz zahtev za slobodan pristup informacijama od javnog značaja. Srbija ne sprovodi nikakav redovan monitoring zemljišta, a postojanje izveštaja o zagađenim žarištima je posledica pilot projekata u kojima su angažovani strani donatori.

Zašto je ovo važno

Dejan Milošević iz udruženja Prvi na skali kaže za sajt nedeljnika “Vreme” da opasnost leži u neinformisanosti građana ili manjku informacija o stanju životne sredine koju najdirektnije ugrožava rudarenje, svuda u svetu, pa i u našoj zemlji.

“Ako građani nemaju informacije, onda nemaju ni sistem (samo)odbrane, ne znaju čega da se čuvaju, na šta oko sebe da obrate pažnju. U ovom slučaju izvor informacije mora da bude inspekcija”, kaže Milošević. (Vreme)

Više o ovome čitajte na: