Evropa spustila cene struje, da li će isto da uradi i EPS?

Cena koju EPS naplaćuje srpskoj privredi već danas je za više od 40 evra po megavatsatu skuplja od cene na regionalnom tržištu struje.

Električno brojilo (Foto: Nova ekonomija)

Otkad je Elektroprivreda Srbije (EPS) pre dve godine uspeo da pokvari svoju najveću termoelektranu TENT, teškoće za sve kupce njegove struje samo se povećavaju. Cena električne energije dizana je iznova i iznova, tako da građani sada plaćaju 42 odsto skuplje kilovate nego pre havarije, dok privreda plaća duplo više.

Međutim, sada bi, izgleda, to konačno moglo da se promeni. Makar za firme.

Naime, nakon svih poskupljenja, srpska preduzeća danas daju 120 evra po megavatsatu struje.

To je u vreme energetske krize, izazvane ratom u Ukrajini, možda bilo skupo za srpske firme, ali je i dalje bilo jeftinije nego što je bilo koji drugi proizvođač ili trgovac nudio na slobodnom tržištu. Pa ipak sada su stvari drugačije.

Šta se desilo?

Dve tople zime, pad cena gasa i struja je počela da se vraća u razumniji opseg cena.

Sve do aprila prošle godine EPS je nudio jeftiniju struju od prosečnih cena u regionu. Od tada je neprestano skuplji.

A fjučersi, kojima se ugovara cena struje za isporuku u narednim mesecima, a ne sada, pokazuju da tržište očekuje dalji pad cena.

To znači da EPS mora da počne da razmišlja o spuštanju sopstvenih cena. Jer, alternativa, bar teoretski, postoji.

Šta bi moglo da se desi?

Još nema najava, ali ministarka energetike Dubravka Đedović Handanović nedavno je izjavila da nema razloga za poskupljenje struje (koje je bilo planirano za slučaj da stvari nisu išle tako dobro za EPS), dok se o padu nije izjašnjavala.

Pa ipak, cena koju EPS naplaćuje srpskoj privredi već danas je za više od 40 evra po megavatsatu skuplja od cene na regionalnom tržištu struje.

Obzirom da je tržište još nestabilno i sklono poremećajima, ima više smisla da ćemo videti kraće ugovore koji će pokušati pratiti tržište, nego duže ugovore koji bi mogli onda i duže odstupati od tržišnih nivoa.

Od EPS-a nije lako otići, ali s ovakim cenama, neki bi se stvarno mogli i odlučiti na taj korak.

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: