Srbija do Telegrafa: Kako je srpska državna propaganda dovela do svetske medijske bruke

Smešno, tužno ili dramatično. Koji god epitet da izaberete nećete pogrešiti kada je u pitanju izveštavanje urednice britanskog Telegrafa s granice Kosova i Srbije, u kome navodi da se čeka da se vidi da li će Aleksandar Vučić uz pomoć svog saveznika Vladimira Putina izvršiti invaziju.

Reporterka Telegrafa na Kosovu (Foto: Screenshot/The Telegraph/X)

Novinarka Danijela Šeridan možda srpskoj javnosti deluje urnebesno kada priča o mogućoj invaziji Srbije na Kosovo, ali šira slika koju naša država šalje godinama unazad je sve – samo ne smešna.

Da nije smešno…

Srbija je na Kosovo u poslednjih deset godina slala šareni voz (mada nije stigao dalje od Raške), predsednik se vozio gliserom po Gazivodama prkoseći tadašnjem kosovskom premijeru Hašimu Tačiju, izazivani su neredi u Kosovskoj Mitrovici gde je godinama bio blokiran most između severnog i južnog dela… Svako malo predsednik Srbije podiže borbenu gotovost vojske i preti slanje trupa na administrativnu liniju s Kosovom, dok bivši ministar policije i direktor BIA javno naziva Albance „opasnim šiptarčinama“. Beograd i srpski gradovi su poslednjih meseci masovno išarani parolama „Kad se vojska na Kosovo vrati“.

Kada se na sve to doda slučaj Banjska u kojem su stradali kosovski policajac i trojica od tridesetak oružanih napadača, onda možda i nije više toliko čudno, a još manje smešno što neko priča o novom oružanom sukobu na Kosovu, iako za to koristi veoma opasnu formulaciju „moguće invazije“.

Da nije tužno…

Iako je daleko ozbiljniji Gardijan konstatovao da je prilog Telegrafa s naslovom „Može li Kosovo da bude sledeća Ukrajina“ neodgovoran i „dokaz da britanski mediji moraju da ulažu više u izveštače koji zaista poznaju stanje na terenu“, medijska šteta koja je napravljena po Srbiju ne može se jednostavno izmeriti.

Još od devedestih Srbija nije na takav način bila prikazana kao potencijalni agresor, a vlasti koje su se smenjivale od 2000. do 2012. morale su da prave teške kompromise ne bi li tu sliku izmenile. Ta slika je toliko sporo bila menjana da su srpski negativci sa snajperima bili i u 21. veku dugo vremena sporadični dekor zapadnih, pretežno holivudskih, filmova i serija.

Da je dramatično…

Slučaj Banjska će poput slučaja braće Bitići dugo pratiti Srbiji i biti poluga zapadnih partnera za „teške odluke“, odnosno ustupke srpskih vlasti.

Slika koju je britanski Telegraf poslao u svet davaće neko vreme signal da je srpska politika i dalje agresivna i da na ovim prostorima i dalje postoji pretnja oružanim sukobom.

Da li će političari koji su svojim narativom doveli do ovoga shvatiti svoju odgovornost? Neće. Da li će izveštavanje Telegrafa biti upotrebljeno za domaću propagandu kako se protiv Srbije i njenog predsednika vodi „hibridni rat“? Hoće. Da li će iko izvući korist iz ovog slučaja? Neće. Telegraf je zarad klika više narušio svoj integritet, a Srbija je prikazana kao potencijalni siledžija. Da li će iko izvući pouke? Saznaćemo. Mada se i odgovor na to pitanje lako da naslutiti.

Vlada Živanović / Kompas

Pročitajte i: