Srbe u vladi Hrvatske zamijenio šovinistički Domovinski pokret

Domovinski pokret će gurnuti službeni Zagreb najdesnije od smrti Franje Tuđmana 2000; osvojili su prvu veliku pobjedu i nastojaće da je što više kapitaliziraju.

Andrej Plenković (FoNet/AP Photo/Darko Vojinovic)

U sastavu nove vlade Hrvatske neće biti mjesta za Srpsku demokratsku srpsku stranku koja je godinama bila dio koalicije sa Hrvatskom demokratskom zajednicom, a na zahtjev desničarskog Demokratskog pokreta.

O čemu je riječ

Šef HDZ-a i premijer u ostavci Andrej Plenković poslije parlamentarnih izbora u Hrvatskoj imao je dvije opcije: da ide na ponovljene izbore ili da pokuša napraviti vladu sa radikalnim desničarima. Izabrao je drugu. Njegov novi koalicioni partner DP sastavljen je od bivših članova HDZ-a koji su ga napustili zbog učešća Srba u Plenkovićevoj vladi. Osim šovinizma i antisrpskog govora mržnje, ne postoji ništa drugo u njihovoj teoriji i djelovanju. Sada su došli na svoje.

Posljedice

Jasne su i dvije stvari. Prva – Domovinski pokret će gurnuti službeni Zagreb najdesnije od smrti Franje Tuđmana 2000; osvojili su prvu veliku pobjedu i nastojaće da je što više kapitaliziraju. I druga stvar – biće dobro ako se položaj Srba u Hrvatskoj radikalno ne pogorša, ali nema spora da neće ostati na sadašnjem koji, svakako, nije zadovoljavajući.

Šta dalje?

SDSS će podržati Penkovića kao mandatara, ali ne i sastav vlade. Razlog za prvu odluku je vjerojatno pokušaj da se ne izgubi kakav-takva veza sa vlašću koja je Srbima u Hrvatskoj izuzetno važna. Ovo tim prije što su politički odnosi službenog Beograda i Zagreba već dugo na nizbrdici, a klize i dalje. Izborima nove vlade u Hrvatskoj i Srbiji samo će dobiti na ubrzanju.

F. Švarm  / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: