Spuštanje kamata će ići sporije nego što se misli

Centralne banke ostaju oprezne ne želeći da im se ponovi talas visoke inflacije s kojim su se tek izborile. Zato će kamate sporo ići nadole.

Evropska centralna banka (Foto: Boris Roessler, dpa)

U ovoj godini ne treba očekivati značajno smanjenje kamata, a zbog okruženja u kom posluju banke ne mogu da očekuju izuzetno visok rast, tako da ove godine treba da računaju na umereni optimizam i opreznost, rekao je Darko Popović, predsednik Izvršnog odbora Banca Intesa, za portal Magazin biznis.

Šta nas čeka u Srbiji?

Popović očekuje blagi rast, pogotovo imajući u vidu projekcije da će BDP ove godine biti veći nego prethodne, ali i to što je inflacija gotovo već ušla u ciljani okvir (tojest znatno usporila), zatim rast realnih plata, kao i najavu državnog investicionog ciklusa, što takođe uključuje i banke.

Što se tiče očekivanja oko kamata u ovoj godini, Popović kaže da ako Evropska centralna banka smanji kamatnu stopu u junu za očekivanih 0,25 procentnih poena, to će biti signal tržištu, ali da veruje da će ECB sačekati neko vreme da vidi efekte te odluke, što za klijente banaka znači da neko značajno smanjenje kamatnih stopa ne treba očekivati ove godine.

Šira slika

Popović smatra da postoje brojni makro rizici koji utiču na poslovanje banaka u Srbiji – od stanja privreda koje su naše eksportne destinacije do odluka ECB i Narodne banke Srbije.

„Ako pored neizvesnosti na mikro nivou imamo u vidu i sva globalna dešavanja, jasno je da poslujemo u ambijentu od koga ne možemo da očekujemo izuzetno visok rast. Zato nam je prioritet da zadržimo kvalitet portfolija“, kaže Popović. Po njemu, očekuje se početak trenda spuštanja kamatnih stopa, „ali uz visoku dozu opreznosti, pre svega zato što monetarne vlasti Evrope i SAD ne smeju da dozvole bilo kakvu grešku u odnosu na inflaciju, koja nikako ne sme ponovo da raste … Zato bih rekao da će doći do snižavanja kamatnih stopa, ali da će biti sporije nego što čak i dobar deo stručne javnosti očekuje“, zaključuje ovaj bankar.

Aleksandra Nenadović/Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: