Sporazumi iz Brisela i Ohrida zvaničan uslov za pristupanje EU

U dokumentu se kaže i da će se „sve rasprave vezane za primenu sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU“.

(Foto: Dmitry_Rukhlenko, Envato)

Ministri spoljnih poslova zemalja članica Evropske unije usvojili su izmene i dopune poglavlja 35 u pristupnim pregovorima sa Srbijom, koje se odnose na obaveze Srbije iz sporazuma sa Prištinom postignutih prošle godine u Briselu i Ohridu.

Šta ovo znači

U dokumentu se kaže i da će se „sve rasprave vezane za primenu sporazuma odvijati u okviru dijaloga pod okriljem EU“. To znači da je poštovanje dogovora postignutih u Briselu i Ohridu od sada obavezan uslov za dalji napredak Srbije u pridruživanju Evropskoj uniji. Nakon formalne potvrde, očekuje se da će izmene biti upućene Srbiji u formi pisma. U dokumentu se navodi da će na isti način biti dopunjena i agenda „Specijalne grupe Kosova za normalizaciju, kako bi uključila obaveze Prištine koje proizilaze iz Sporazuma“.

Zašto ovo nije iznenađenje

U tački tri Aneksa o implementaciji iz Ohrida iz marta prošle godine predviđeno je da će obaveze iz ovog sporazuma postati sastavni deo pristupnog procesa za Beograd i Prištinu.

  • U slučaju Beograda, reč je o pregovaračkom poglavlju 35 koje se bavi Kosovom. Ovo poglavlje, uz poglavlja 23 i 24 o vladavini prava, ima posebnu težinu u pregovorima o članstvu.
  • Prema pregovaračkom okviru, izostanak napretka u ovim oblastima može da uspori ili zaustavi napredak i u svim drugim pregovaračkim poglavljima.

Priredili: T.S., J.G. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: