Država još krije koliko je platila spomenik Stefanu Nemanji

Vlada je sve oko spomenika proglasila tajnom, ali, kako su mediji još ranije objavili, rok važenja tajnosti istekao je 1. januara prošle godine.

Spomenik Stefanu Nemanji, Beograd, (Izvor: Nova ekonomija / Dimitirije Gašić)

Još se ne zna koliko je koštao spomenik Stefanu Nemanji postavljen 2021. godine na Savskom trgu u Beogradu.

Nova ekonomija je Sekretarijatu za kulturu Grada Beograda poslala zahtev za pristup informacijama od javnog značaja tražeći podatke o ceni ovog spomenika, ali je taj zahtev odbijen jer Vlada Srbije 2018. te podatke proglasila tajnim, pa Grad “nije u mogućnosti da navedene podatke učini dostupnim javnosti”.

Ali, da li je stvarno tako?

Činjenica jeste da je Vlada sve oko spomenika proglasila tajnom, ali, kako su mediji još ranije objavili, rok važenja tajnosti istekao je 1. januara prošle godine.

U Sekretarijatu za kulturu ove navode nisu komentarisali, niti su uopšte pominjali rok važenja oznake tajnosti koju je stavila Vlada.

Šta, ipak, znamo o ceni?

Iako je država učinila sve što može da sakrije podatke o tome koliko je plaćen spomenik koji je napravio ruski skulptor Aleksandar Rukavišnjikov, televizija N1 je na osnovu analize podataka sa carine utvrdila da je u Srbiju spomenik poslat iz Rusije u deset kamiona i da je za njega plaćeno čak devet miliona evra. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi pročitajte na: