Smrt u prisustvu vlasti

U pitanju je drugi slučaj pokušaja zataškavanja nasilne smrti u pritvoru, odnosno, zatvoru u kratkom vremenskom periodu

Više javno tužilaštvo u Zaječaru (Foto: FoNet/zajecar.vjt.rs/printscreen)

Više javno tužilaštvo u Zaječaru nakon tri dana razmatranja obdukcionog nalaza pokojnog D. D. iz Zlota, brata osumnjičenog za ubistvo Danke Ilić, podnelo je predlog za supstituciju nadležnosti u postupku.

U čemu je stvar

D.D. je osumnjičen da je sa svojim ocem  R. D. pomagao  uhapšenim S.J. i D.D. pod sumnjom da su 4. aprila ubili dvogodišnju devojčicu Danku Ilić – to jest pri sakrivanju njenog tela.

MUP je 7. aprila saopćio da je D.D. umro u zatvoru „prirodnom smrću“. Međutim, u sudsko-medicinskom nalazu konstatirano je da on ima brojne povrede po tijelu, pa su vještaci zaključili da se radi o nasilnoj smrti. Njihov nalaz je proslijeđen nadležnom Višem javnom tužilaštvu u Zaječaru na dalje postupanje.

Što sve ovo govori

U pitanju je drugi slučaj pokušaja zataškavanja nasilne smrti u pritvoru, odnosno, zatvoru u kratkom vremenskom periodu. Prethodno je u KPZ Padinska skela ubijen u ćeliji penzioner koji nije imao novac da plati novčanu kaznu. Sada javnost strahuje da ima još sličnih slučajeva prikrivanja smrti u prisustvu vlasti.  

Kontekst i posljedice

MUP Srbije je bio pod velikim pritiskom da rasvijetli nestanak male Danke Ilić. Potom i da pronađe njeno tijelo. Dodatni problem imao je i u neprofesionalnom i skaradnom izvještavanje većine medija.

A da sve još bude gore, ovom dugom se pridružila i vlast – predsjednik Srbije je zagovarao ponovno uvođenje smrtne kazne, a državni i policijski funkcionari govore o osumnjičenim i isključivo kao monstrumima.

U tom kontekstu, zakazala je elementarna profesionalnost policije. Nije u pitanju samo iznuđivanje iskaza batinama, već i nadzor nad samim postupkom. Ovdje nema nevinih.

F.Š. / Vreme

Više o ovoj temi čitajte na: