Slučaj odbornika Marka Bastaća: SNS po njemu sipala kofu laži, ali joj je sve oprostio

Bivši opozicionar Marko Bastać je glasovima Srpske napredne stranke izabran za predsednika Skupštine opštine Stari Grad. Bastać se sa još devet odbornika liste Čuvari Starog Grada u predizbornoj kampanji predstavljao kao opozicionar koji smatra da su na toj beogradskoj opštini neophodne promene.

Marko Bastać (Foto: FoNet /Aleksandar Barda)

Opozicija je Bastaća čekala nedeljama da se izjasni da li će sa njima ili sa naprednjacima da formira vlast, budući da je upravo od njegovih odbornika zavisilo ko će vladati tomo opštinom.

Dok za opoziciju nije iznenađenje to što se Bastać dogovorio sa SNS-om, za većinu građana ova saradnja predstavlja protivprirodan politički blud.

Šta je Bastać mislio o SNS-u?

Za Marka Bastaća je glasao i Radoslav Marjanović, odbornik SNS-a kome ne smeta što ga je ovaj pre pet godina nazvao „reketašem“.

Bastać je 2019. godine organizovao perfmorans ispred zgrade Opštine Stari Grad kada je doneo bazen kako bi pokazao u kakvim je dugovima vlast ostavila Sportski centar Milan Gale Muškatirović.

Iste godine je Skupštinu Beograda zalivao blatom tvrdeći da će „naprednjaci samo to napraviti od grada“.

Bivši gradski menadžer Goran Vesić tvrdio je da ga je posle promocije knjige Marko Bastać sa huliganima jurio po gradu kako bi linčovao samo zato što je član SNS-a.

Šta je SNS mislio o Bastaću?

Naprednjaci su pre pet godina preko režimskih medija vodili hajku protiv Marka Bastaća. Na televiziji Pink gostovao je njegov venčani kum, Lazar Lešnjak, koji je tvrdio da je Bastać kao predsednik opštine reketirao investitore po Starom Gradu u zamenu za žmurenje za ilegalnu gradnju.

Lešnjak je tvrdio da ga je Bastać „šibao kanapom po telu“ kada je pokušao da prekine tu navodnu mafijašku šemu. Nije poznato šta se dogodilo sa krivičnim prijavama protiv Bastaća i dokle je stigao slučaj u tužilaštvu.

Funkcioner SNS-a Aleksndar Martinović izjavio je tada je Bastać „nasilnik koji promoviše čist i ogoljen fašizam“.

Šta ćemo sad?

Ništa. Marko Bastać nije prvi, a verovatno ni poslednji preletač koji je zarad naprednjačkih izneverio interese svojih glasača.

Isto je to uradio i nekadašnji šef beogradskog ogranka Demokratske stranke Aleksandar Šapić, potom visoka funkcionerka DS Gordana Čomić, a na slučaj Gorana Vesića ni ne treba posebno podsećati. Šurovanje ili preletanja u SNS-om imali su i članovi Dosta je bilo, Narodne stranke, Stranke slobode i pravde… Poslednji primer kolaboracije zabeležen je u Zemunu kada članovi pokreta Kreni-Promeni nisu glasali protiv izbora naprednjačkog kandidata za predsednika opštine, a šef njihove odborničke grupe je pohvalio kadrovski predlog SNS-a.

Postizborna preletanja postala su uobičajeni dekor srpskog političkog miljea. Jedini način sprečavanja ovakvih zloupotreba glasova leži u promeni izbornog sistema u kome će građani u svojoj jedinici tačno znati imenom i prezimenom za kog poslanika/odbornika glasaju.

Politički pokreti i stranke su u sadašnjem sistemu obesmišljeni ukoliko ih svako malo neko može napustiti i tako omogućiti formiranje vlasti potpuno ideološki suprotnom taboru.

Samo kada građani budu znali imenom i prezimenom za koga su glasali, onda mogu da mu odu na radno mesto i lično ga pitaju zašto je izdao njihove glasove, odnosno da zatraže njegov opoziv iz saziva tela u kome ih predstavlja.

Vlada Živanović / Kompas