Slučaj odbeglih odbornika: Dr Žujović se izvinjava glasačima, Kreni-Promeni ne vide problem u Zemunu

Marko Bastać je za predsednika Skupštine opštine Stari Grad u Beogradu izabran zahvaljujući glasovima Srpske napredne stranke i glasu odbornika sa liste Za Zeleni Beograd – Dr. Dejan Žujović. Odbornici Kreni-Promeni su u Zemunu podržali kadrovska rešenja Srpske napredne stranke tvrdeći da je reč o kvalitetnim ljudima.

Savo Manojlović (Foto: FoNet)

Bastać je nedeljama, žargonski rečeno, zavlačio opoziciju iako je uveliko već imao sklopljen aranžman sa naprednjacima da preuzme vođstvo u toj opštini. Nije iznenađenje da se Bastać dogovorio sa naprednjacima, ali jeste da je ruku za njega podigao i jedan odbornik liste dr Dejana Žujovića.

Šta se dogodilo na Starom Gradu?

„Jedini odbornik liste Za zeleni Beograd u Skupštini opštine Stari grad je samovoljno i suprotno utvrđenoj opozicionoj politici naše grupe građana glasao za Marka Bastaća i sa njim će zato biti prekinuta svaka dalja saradnja“, saopštila je lista.

Kako se naglašava u saopštenju, postupak ovog odornika nema opravdanja i on će biti isključen.

Njegov glas nije bio neophodan za saradnju Marka Bastaća i SNS, ukazuje se u saopštenju Liste, koja se izvinjava svojim glasačima i obećava im strožu kontrolu budućih kandidata.

„Lista Za zeleni Beograd – Dr Dejan Žujović ostaje duboko privržena opozicionom delovanju u cilju slanja ovog nakaradnog sistema u prošlost, gde mu je i mesto“, poručuje se na kraju saopštenja.

Šta se dogodilo u Zemunu?

Andrijana Kukolj iz SNS-a izglasana je za predsednicu Opštine Zemun, a jedino su odbornici Biramo Zemun glasali protiv njenog izbora.

Šef odborničke grupe Kreni-Promeni, Milan Ljutovac, najavio je da će na glasanju biti uzdržan jer kandidatkinu SNS-a smatra dobrim kadrovskim rešenjem.

Pokret Kreni-Promeni je umesto objašnjenja javnosti zašto njihov predstavnik u Zemunu smatra naprednjačkog kandidata dobrim rešenjem odgovor objavio na društvenim mrežama.

„Prostom matematičkom računicom je lako proverljivo da odbornici Kreni-Promeni nisu mogli dati podršku kandidatkinji za predsednicu opštine, jer ako je od 57 odbornika opštine Zemun 42 glasalo za izbor predsednice Skupštine opštine, tome se nisu mogli protiviti samo odbornici Biram borbu kojih ima samo pet, dok odbornika Kreni-Promeni ima 14“, naveli su iz Kreni-Promeni.

Oni su dodali da „neće odgovarati na besmislene napade“ i pozvali na protest ispred Ustavnog suda u četvrtak protiv projekta Jadar.

V. Ž. / Kompas