Slučaj Mala Krsna: Zašto Tužilaštvo treba da formira predmet?

Predmet bi trebalo formirati jer ima osnova sumnje da se desilo nešto nezakonito, kaže tužiteljka Božović i dodaje – javnost je uznemirena i tužilaštvo bi trebalo da se oglasi

Screenshot "Vreme"

Tužitelj bi na osnovu novinarskog izveštavanja mogao po službenoj dužnosti da istraži šta se događalo u Maloj Krsni, jer za to postoji dovoljno indicija. Ovo za N1 kaže tužiteljka Višeg javnog tužilaštva Milena Božović i dodaje da bi ona tako postupila. Ipak, ističe, dug je put od osnova sumnje do osnovane sumnje.

O čemu se radi?

Televizija N1 snimila je prošle nedelje reportažu o tome kako se stanovnici Male Krsne kod Sombora organizovano prevoze do beogradske opštine Voždovac.

Opozicione partije i kritički mediji tvrde da je to dokaz da se nastavlja za „izbornim inženjeringom“, odnosno da se pred ponovljene beogradske izbore i dalje šteluju izborne liste prema potrebama Srpske napredne stranke. Predstavnici vlasti sve optužbe odbacuju.

Više javno Tužilaštvo kaže da iz navedenih „novinarskih priča“ ne proističu nikakve indicije da je poičinjeno bilo kakvo krivično delo iz nadležnosti tog tužilaštva.

Šta bi uradila tužiteljka?

Božovićeva smatra da bi predmet trebalo formirati jer ima osnova sumnje da se desilo nešto nezakonito.

Prvo, novinari su imali anoniman izvor koji se pokazao kao pouzdan. Ono što im je dojavljeno, to se i dešavalo – neki građani iz Male Krsne jesu zatečeni između policijske stanice i Opštine Voždovac. „Ako ozbiljni novinari sugerišu da se nešto nezakonito dogodilo i naprave reportažu o tome, na tužiocu je da uradi nešto povodom toga“, kaže Božović i dodaje: „Ja bih prvo istražila anomini izvor novinara koji se očigledno pokazao kao pouzdan“.

Druga indicija da se odigralo nešto nezakonito je što je jedan blurovan građanin rekao da mu je nuđeno 2.000 dinara da promeni prebivalište. Treća je da je na licu mesta snimljena građanka, koju su novinari identifikovali, sa nekim spiskom i nečijom ličnom kartom kako nešto piše. „Ja bih ispitala ko je ona, čime se bavi i šta je tu radila“, kaže Božović. Njoj su te indicije dovoljne da započne da utvrđuje šta se stvarno dogodilo.

Tužilac može i samostalno, po službenoj dužnosti, da napravi službenu belešku na osnovu koje se upućuje zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja policiji, jer tužioci rukovode predistražnim postupkom, što je, dakako, još daleko od osnovane sumnje. No, to je trebalo uraditi u najmanju ruku zato što je javnost uznemirena. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: