Širenje Beograda na vodi: Posle rušenja Sajma, na red dolazi Hipodrom

Ogromno širenje Beograda na vodi kom je zamajac dala Vlada Srbije prošle nedelje, preti da sravni sa zemljom Beogradski hipodrom i zahvati sve do Novog Beograda.

Belgrade Waterfront (Foto: Jovana Vasiljević, Pixabay)

Planirano proširenje Beograda na vodi zahvatiće veliki broj značajnih simbola glavnog grada. Beogradski sajam će se naći „prvi na udaru“, a slična se sudbina prognozira se i Beogradskom hipodromu, koji se nalazi na rubu teritorije predviđene za proširenje Beograda na vodi, kaže za Novu ekonomiju Dragomir Ristanović, arhitekta i urbanista Regulatornog instituta za obnovljivu energiju i životnu sredinu.

Beograd na vodi koji će postati četiri puta veći nego što je sad, na osnovu predloga Vlade Srbije od prošle nedelje, proširiće se na sve od Novog Beograda do Čukarice. Ovaj ogroman stambeni kompleks arapskog investitora koji zemljište dobija besplatno, zahvatiće i spomenike kulture: Zgradu BIGZ-a i Fabriku šećera.

Pored ovih objekata, Beograd na vodi će obuhvatiti i Čukarički rukavac.

A zaštita?

Odlukom je propisana obavezna Studija zaštite nepokretnog kulturnog dobra, što, prema rečima Ristanovića, „naizgled uliva optimizam da će se voditi računa o očuvanja integriteta i sagledavanja kulturnih dobara.

„Ipak, sve učestaliji negativni primeri poput urbanizacije podnožja Beogradske tvrđave, kao i planirane izgradnje stambeno-komercijalne četvrti oko Marine Dorćol ne ulivaju poverenje u spremnost i sposobnost institucija da spreče ugrožavanje zaštićenih kulturnih dobara“, kaže urbanista RERI-ja.

Hipodrom čeka sudbina Sajma?

Ristanović prognozira da će Beogradski hipodrom proći isto kao Beogradski sajam, koji će biti srušen, sa izuzetkom Hale 1 kako bi se napravilo mesta za još skupih stambenih zgrada.

„Konceptom generalnog urbanističkog plana ‘Beograd 2041’ ocenjeno je da Beogradski hipodrom ne raspolaže adekvatnom takmičarskom i trenažnom infrastrukturom neophodnom za održavanje međunarodnih sportskih događaja. Unapređenje i proširenje takozvane nedostajuće infrastrukture pomenutim konceptom se uopšte ne razmatra, već se kao rešenje navodi izgradnja novog Hipodroma na teritoriji Ovče“, rekao je on.

Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: