Totalni kolaps u Beogradu: Građani dovoženi autobusima da dočekaju Si Đinpinga (FOTO)

Svečani doček kineskog predsednika Si Đinpinga na Novom Beogradu ispred u Palati Srbija izazvao je saobraćajni kolaps u celom gradu.

Građani su otežano uspevali da se probiju ka Novom Beogradu ili iz pravca Zemuna ka centru grada, a mnogi nisu ni stigli danas na svoja radna mesta.

Šta se dogodilo?

Veliki broj građana dovežen je organizovano autobusima kako bi dočekali Si Đinpinga ispred Palate Srbija. Nešto slično viđeno je u prethodnoj deceniji prilikom dolaska predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina i kasnije predsednika Francuske Emanuela Makrona, kada je Srpska napredna stranka takođe organizovano dovodila pristalice.

Opozicione stranke tvrde da su mnogi zaposleni u državnoj upravi naterani da danas dođu na miting podrške Si Đinpingu. Nametanje radne obaveze koja nema veze s delatnošću koju obavljaju nažalost je postala uobičajena za zaposlene u državnoj upravi u poslednjih deset i više godina.

Šira slika

Reporter Kompasa izveštava da mnogi građani koji su dovezeni da podrže Si Đinpinga ne umeju da se snađu gde je nekadašnji SIV (Savezno izvršno veće), odnosno Palata Srbija.

Na autobusima se mogu videti registracije iz svih delova Srbije od Loznice do Bečeja.

Mnogi od dovedenih su od ranog jutra okupirali okolne kafiće, kao i oni koji su odustali od odlaska na posao jer ne mogu da se probiju bulevarima Nikole Tesle i Mihaila Pupina.

Ekstremne mere bezbednosti

Na početku ovih ulica postavljena je teška mehanizacija i kamioni kako bi se sprečio prolazak bilo kakvog vozila, dok pešake preusmerava policija.

Očekuje se da će saobraćajni kolaps potrajati do kasnih popodnevnih sati.

Pojačano prisustvo policije primećeno je u svim delovima grada, uključujući i rubne oblasti poput Višnjičke ulice.

V.Ž. – A.M. / Kompas