Povratak VMRO na vlast u Severnoj Makedoniji: Da li Skoplje napreduje ili se vraća u prošlost?

Rezultat parlamentarnih i predsedničkih izbora u Severnoj Makedoniji izraz je ogromnog nezadovoljstva građana vlastima socijaldemokratske SDSM. Sada je centralno pitanje je li nacional-konzervativna VMRO-DPMNE, koja se godinama opirala reformama dok pre 2017. nije doslovce isterana sa vlasti, nešto promenila.

VMRO je pobedila na izborima i nova-stara većina se vraća u Sobranje. Jedan od zadataka partije biće i da se oslobodila nasleđa korupcije i zloupotreba. (Foto: Dimitris Vetsikas, Pixabay)

VMRO se, naime, posle sedam godina vraća na vlast u Severnoj Makedoniji. Partiija je osvojila ubedljivo najviše glasova na parlamentarnim izborima u sredu i formiraće vladu – posle koalicionih pregovora – umesto SDSM.

Istovremeno, kandidatkinja VMRO Gordana Siljanovska-Davkova je u drugom krugu izbora doslovce počistila socijaldemokratskog inkumbenta Stevu Pendarovskog i postaće prva žena-šef države u Severnoj Makedoniji.

U zemlji su svi nezadovoljni. Ne samo sada, godinama

Ishod izbora je očigledan pokazatelj nezadovoljstva stanja u zemlji koja od nezavisnosti muku muči sa komšijskom diplomatijom, etničkom tenzijom i korupcijom.

Tapkanje u mestu po tim pitanjima saplelo je Skoplje na putu prema članstvu u Evropskoj uniji. Uprkos tome, doduše, Severna Makedonija je 2020. ušla u NATO.

Skoplje i EU

Povratak VMRO na vlast teško da će odblokirati pristupni proces. Partija se protivila i protivi sporazumu o imenu zemlje sa Grčkom koji je posle četvrt veka odblokirao bivšu jugoslovensku republiku.

Sada odbacuje i zahteve Bugarske, koja je pre nekoliko godina Skoplju postavila svoje uslove za podizanje rampe sa puta ka članstvu u EU.

U svakom slučaju, Severna Makedonija teško da bi i inače napredovala pre nego što konačno ozbiljnije zakorači u neophodne reforme, pre svega one koje mogu da vode suzbijanju korupcije.

VMRO se svim sredstvima držala vlasti

VMRO je pre sedam godina jedva sišla sa vlasti. Prethodno je na pritisak EU pristala na  promene koje su donekle popravile izborne uslove, a posle je deo njene vrhuške, uključujući bivšeg premijera Nikole Grujevskog, osuđen za dela iz oblasti korupcije i zloupotrebe vlasti.

Gruevski, doduše, nije završio iza rešetaka. Pobegao je iz zemlje i dobio azil u Mađarskoj, kod bliskog prijatelja Viktora Orbana.

Kompas