Sedam Oskara za „Openhajmera“

Bio je nominovan u trinaest kategorija, a osvojio čak sedam Oskara: za najbolji film, režiju (Kristofer Nolan), glavnu (Kilijan Marfi) i sporednu (Robert Dauni Džunior) mušku ulogu, montažu, fotografiju i originalnu muziku.

96. dodela nagrada Američke filmske akademije Oskar u Los Anđelesu (Izvor: FoNet/AP)

Film Kristofera Nolana o tvorcu atomske bombe „Openhajmer“ potvrdio je ulogu favorita. Bio je nominovan u trinaest kategorija, a osvojio čak sedam Oskara: za najbolji film, režiju (Kristofer Nolan), glavnu (Kilijan Marfi) i sporednu (Robert Dauni Džunior) mušku ulogu, montažu, fotografiju i originalnu muziku.

‘Živimo u Openhajmerovom svetu’

Nolan je do sada osam puta bio nominovan za ovu prestižnu nagradu i sinoć je konačno uzeo u ruke svog prvog Oskara.

„Filmovi su stari nešto više od 100 godina, ne znamo kuda ide ovo neverovatno putovanje, ali znati da smatrate da sam ja značajan deo toga – mnogo mi znači“, rekao je.

Kilijan Marfi nagradu je posvetio svim mirotvorcima: „Snimili smo film o čoveku koji je stvorio atomsku bombu. Svi mi živimo u Opehajmerovom svetu, pa bih ovu nagredu želeo da posvetim svim mirotvorcima“.

Ema Stoun ponovo najbolja

Film „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa osvojio je četiri Oskara. Među njima je i nagrada za Emu Stoun u kategoriji najbolja glavna ženska uloga. Emi je ovo drugi Oskar, prvog je osvojila za ulogu u filmu „La la Lend“.

Prvi Oskar za Ukrajinu

Za najbolji strani film je proglašen epohalan ep o Aušvicu  „Zona interesa“ britanskog reditelja Džonatana Glejzera, a Oskar je prvi put otišao u Ukrajinu za dokumentarac „Dvadest dana u Marijupolju“.

‘Barbi’ – jedna nagrada, ali najveća zarada

Film „Barbi“ osvojio je samo jednu od osam nagrada za koje je bio nominovan, i to za najbolju originalnu pesmu  What Was I Made For? 

Oskar je otišao u ruke Bili Ajliš i njenog brata Fineasa O’Konela i nije im prvi put. Prethodno su nagrađeni za naslovnu pesmu iz filma „No Time to Die“ o čuvenom agentu Džejmsu Bondu. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: