Saradnici ministra sakrili preporuku za duži rad nemačkih nuklearki?

Nemačka je 15. aprila prošle godine ugasila poslednje tri nuklearne elektrane. Time je posle šest decenija okončala svoj izlet u atomsku energiju. Istupanje, međutim, nije išlo bez trzavica koje se osećaju i danas.

Nemacka je svoje poslednje nuklearne elektrane isključila uz odlaganje od tri i po meseca kašnjenja. Je li neko u ministarstvu privrede zataškao ekspertske izveštaje koji su predlagali pomeranje tog roka za još godinu dana?(Foto: Armin Weigel, dpa)

Bliski saradnici ministra privrede, vicekancelara Roberta Habeka i ministarke ekologije Štefi Lemke navodno su potisli interne izveštaje koji su podržavali stav protiv oročenog gašenja poslednje tri nuklearne elektrane u Nemačkoj.

Časopis Cicero je priču o zataškavanju preporuka ministrima iz ekološke stranke Zelenih objavio pozivajući se na internu prepisku koju je ministarstvo privrede držalo pod ključem. U ministarstvu su, pak, odbacili navode.

Eksperti su predstavili argumente za produženje…

Prema izveštaju, saradnici Habekovog ministarstva su 3. marta 2022. ukazali na korist produžetka rada tri nuklearne elektrane za još godinu i preporučili razmatranje te opcije.

Agencija dpa je isto dobila uvid u dokumenta koja, međutim, nisu dospela do Habeka, nego su ostala u fioci državnog sekretara Patrika Grajhena, isto iz Zelenih. Grajhen je u međuvremenu morao da odstupi zbog nevezanih optužbi o nepotizmu.

… ali je izveštaj ostao u fioci

Ministarstvo privrede, međutim, navodi da su preporuke naknadno uključene u izveštaje ministarstava privrede i ekologije. U tim zapisnicima oba ministarstva su se izjasnila protiv odlaganja roka za gašenje nuklearnih elektrana.

Vlada je konačno istupanje iz atomske energije obrazložila visokim troškovima, zakonima i rizikom po bezbednost zemlje. Cicero, pak, insistira da je Grajhen Habeku poturio nacrt pristrasan u korist istupanja iz atosmke energije prema planu.

Pritom se poziva se na šefa odeljenja ministarstva za zaštitu prirodne sredine zaduženog za nuklearnu bezbednost i zaštitu od zračenja Gerita Nihausa. 

Nihaus je rekao da ne veruje da je Grajhen uključio ekspertske preporuke.

Ministarstvo tvrdi da je procenilo sve uglove

Ministarstvo navodi da je od od početka ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. redovno razmatralo razne modele produžetka rada tada još aktivne tri elektrane u kontekstu energetske bezbednosti.

„Te procene su uvek bile bez predrasuda i transparentne,“ navelo je ministarstvo, a „odluke donošene prema dostupnim podacima i zaoštravanju situacije tokom tih meseci.“ Prioritet pri svakoj odluci tokom energetske krize je bio na bezbednosti snabdevanja.

Kraj nuklearne ere u Nemačkoj posle šest decenija

Nemačka je 15. aprila 2023. kompletirala istupanje iz ere nuklearne energije, gašenjem reaktora Izar 2, Nekarvesthajm 2 i Emsland.

Započeti proces demontaže može trajati do 15 godina. Prema prvobitnom planu, te elektrane je trebalo da budu isključene krajem prethodne godine, ali je vlada to odložila da tokom zime obezbedi dovoljno struje.

Sporenje oko nuklearki presekao kancelar

Zeleni su protivili odlaganju, ali sporenje u vladajućoj koalicije je odlukom presekao kancelar Olaf Šolc.

Nemačka je struju iz atomske enegrije proizvodila od 1962. Sve u svemu, izgradila je 37 nuklearnih elektrana. Pojedine elektrane izgradila je nekadašnja Demokratska Republika Nemačka.

Odluku o faznom istupanju iz nuklearne energije Nemačka je donela 2011.

Kompas