Šapić se ne odriče Vučića u kampanji za ponovljene beogradske izbore

Šapić je izjavio i da će Vučić pomagati naprednjacima u kampanji, jer zašto bi se odricali „čoveka koji ima najveći politički autoritet“.

Aleksandar Šapić (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Doskorašnji gradonačelnik Aleksandar Šapić želi da novi izbori u Beogradu budu 28. aprila Međutim, prije mora da se izabere predsednik Narodne skupštine kako bi ih raspisao.

Šira slika

Naprednjaci sa socijalistima nisu u stanju formirati većinu u Skupštini Beograda. To jest – jesu, ali im za to trebaju bar dva odbornika grupe građana „Mi – glas iz naroda“ dr Branislava Nestorevića.

Međutim, usled protesta građana i reakcija Evropske unije zbog izbornog ineženjeringa, Aleksandar Vučić je procenio da kooptiranje Nestorovićevih odbornika u većinu ne bi bilo političku oportuno.

U to ime, on je već zakazao nove izbore za 28. april iako na to nema nikakvo pravo.

Da li se nešto menja

Šapić je izjavio i da će Vučić pomagati naprednjacima u kampanji, jer zašto bi se odricali „čoveka koji ima najveći politički autoritet“,  a i „kreirao je i beogradske politike u poslednjih deset godina“.

Na ovaj način bivši gradonačelnik nagoveštava da preporuke ODOHR-a neće biti u celosti prihvaćene na ponovljenim beogradskim – bar ne po svom duhu. Dakle, sve ostaje po starom.

Posledice 

Ukoliko izborni uslovi ostanu neizmenjeni, a prepopruke ODOHR-a zaobiđene, postizborna kriza u Srbiji stiče tendenciju da se produbi.

Poverenje građana u demokratiju i izborne cikluse ovim dodatno slabi, pa će jedino mesto za rešavanje brojnih političkih i društvenih problema postati ulica.

Ovo svaku zemlju pa i Srbiju vodi u doba neizvesnosti i nestabilnosti. Posledice na duži rok mogu biti nesagledive. ( Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: