Šapić priznao da je ukidanje Busplusa oborilo naplatu: „To je moja socijalna politika“

Gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić danas je, odgovarajući na pitanja novinara Nove ekonomije, prvi put priznao da je naplata karata za gradski prevoz opala otkad je ukinut BusPlus sistem.

Aleksandar Šapić (Foto: FoNet / Milica Vučković)

Zašto je to važno?

Kako je Nova ekonomija prva objavila, prihodi od naplate gradskog prevoza pali su za 1,7 milijardi dinara u prošloj godini u odnosu na pretprošlu. To znači da je taj novac morao da bude pokriven iz budžeta grada Beograda.

Šapić je najavljivao da će njegov novi sistem naplate karata koji se zasniva na plaćanju SMS porukama i smanjenju cene karte na 50 dinara, doprineti tome da mnogo veći broj građana plaća kartu i time do rasta prihoda od naplate karata.

Međutim, desilo se upravo suprotno pa je grad završio sa novom “rupom” od 14,5 miliona evra.

Šta kaže Šapić?

Suočen sa ovim podacima, gradonačelnik je sada promenio priču, tvrdeći da je ovaj pad prihoda njegova “socijalna politika”.

Kakva je to politika nije objasnio, ali je priznao da je naplata karata pala za 15 odsto, “Duplo više ljudi plaća kartu nego što je plaćalo“, tvrdi Šapić, bez obzira na ove podatke.

„To je deo moje socijalne politike, mi smo mogli da podignemo cene karata puta dva, ja to nisam želeo, ja sam želeo da prema Beograđanima izađemo sa cenom karte, sa kvalitetnim prevozom, sa boljom uslugom, sa informativnim tablama, to je moja odluka“, rekao je on.

(Nevena Petaković, Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: