Sakrivena cena vatrometa za Dan državnosti, sklopljen “tajni ugovor”

Vatromet za Dan državnosti mogao je da košta građane Srbije stotine hiljada evra. Ipak, pravu cenu je nemoguće saznati jer javne nabavke nema

Vatromet, ilustracija (Foto: Vikipedija)

Vatromet za Dan državnosti mogao je da košta građane Srbije stotine hiljada evra, pokazuju podaci do kojih je došao mediareform.rs. Ipak, pravu cenu je nemoguće saznati jer, suprotno propisima – javne nabavke nema na zvaničnom Portalu. Da podaci nikad ne dođu do javnosti, država se pobrinula tako što je od firme koja je obezbedila vatromet ugovorom zahtevala da nikome ne otkriva nijednu informaciju o tom poslu, pa čak ni to ko je vatromet uopšte naručio.

Zašto je to važno?

Mediareform je otkrio da je vatromet za Dan državnosti uvezla beogradska firma Pyro-team, koja je i ranije nabavljala vatromete za potrebe Grada Beograda, što se vidi u evidenciji Portala javnih nabavki. Međutim, ovog puta javne nabavke nema.

To je po rečima stručnjaka, gotovo sigurno protivzakonito, budući da samo nabavke koje imaju bezbednosni karakter mogu da budu sakrivene, a u ovom slučaju se radi o svečanom vatrometu.

Šta se zna?

Vlasti su otkrile da je za potrebe proslave Dana državnosti uvezen namenski proizveden vatromet iz Španije i Italije, koji čini 30 odsto pirotehničkih efekata. Mediareform je putem dva zahteva za pristup informacijama od javnog značaja od Uprave carine dobio podatke o firmama koje su iz ovih zemalja uvozile vatromet od početka prošle godine, kao i podatak o vrednosti vatrometa uvezenih iz ovih zemalja.

Ispostavilo se da je samo Pyro-team uvozio pirotehnička sredstva iz ove dve zemlje, a da je njihova cena bila 267.482 evra.

Ako je i ostatak pirotehničkih sredstava nabavljen po sličnim cenama, to bi cenu vatrometa podiglo na skoro 900 hiljada evra, što bi bila cifra samo za materijal, bez instalacije, projektovanja, planiranja i ostalih pratećih poslova.

Šira slika

Ana Brnabić, sada već bivša premijerka, najavila je pred ovogodišnji Dan državnosti da građane za taj praznik očekuje vatromet kakav do tada nije viđen. Nije rekla da će i njegova cena takođe biti neviđena, kao i sam ugovor. U kabinetu Ane Brnabić, danas predsednice Skupštine, nisu odgovorili na pitanja Mediareforma o ceni vatrometa. Na ta pitanja nisu odgovorili ni iz pres službe Vlade Srbije, niti iz lokalnih vlasti gradova drugih gradova u kojima je održan vatromet.

Ne zna se zašto se svi ovi podaci kriju, ali programski direktor Transparentnosti Srbija Nemanja Nenadić, vidi dva moguća razloga: Ako je država kupovala opremu koja je zabranjena po našim zakonima ili ako je htela da se ne sazna koliko je vatromet plaćen.

Danilo Šuković, ekonomista i bivši član Saveta za borbu protiv korupcije, navodi da bi ovakva odluka vlasti mogla da ukazuje upravo na korupciju.

Filip Petković, Mediareform.rs/Nova ekonomija

Više o ovoj temi čitajte na: