Probijanje staklene tavanice: Trećina zaposlenih u sajber bezbednosti u Srbiji su žene

Iako žene izbegavaju ulazak u svet „muških“ poslova kao što je sajber bezbednost, Srbija tu ipak bolje stoji u odnosu na globalni prosek.

Ilustrativna fotografija (Foto: DC_Studio, Envato)

U poslovima sajber bezbednosti u Srbiji učešće žena je oko prema procenama 30 odsto, što je više od globalnog proseka koji ne prelazi 25 odsto. Mesta za napredak ima napretek, pa je USAID uložio skoro 30 miliona dolara u program obuke žena zainteresovanih za rad u ovoj delatnosti u regionu Zapadnog Balkana, Gruzije i Moldavije.

Sajber putevi

Cilj regionalnog programa digitalizacije i otpornosti kritične infrastrukture (DOKI) i inicijative „Sajber putevi za žene“ jeste da se identifikuju, ublaže ili uklone prepreke sa kojima se žene suočavaju a koje utiču na njihovu prisutnost u ovoj oblasti.

Na tom putu do sada je na Univerzitetu u Kragujevcu napravljen kratak program sajber bezbednosti na koji će moći da idu žene koje žele da se bave ovim poslom.

Program „Sajber putevi za žene“ je počeo sa implementacijom u septembru 2021. godine u zemljama regiona, a u Srbiji početkom prošle godine.

Šta je otkrilo istraživanje?

Prvi razlog zašto žene češće ne biraju sajber bezbednost kao svoj posao je predrasuda da je to isključivo tehnički posao koji zahteva jako dobro tehničko znanje.

„Druga je za ono što odavno znamo, a to je da je i naše obrazovanje i naša radna snaga duboko podeljena na muške i ženske poslove“, navode autori istraživanja. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: