Sada i zvanično: Prodaja TikToka ili postupna zabrana u Americi

Predsednik SAD Džo Bajden odobrio je zakon koji bi doveo do zabrane TikToka u Americi, ukoliko kompanija ne pronađe novog vlasnika u roku od devet meseci.

(Foto: Pixaby)

Vlasnik TikToka, kineska kompanija ByteDance, sada ima devet meseci da proda svoj udeo ili će aplikacija biti blokirana u Sjedinjenim Državama, piše BBC.

Nacrt zakona je usvojen u Senatu SAD-a i pobedio je sa velikom većinom. 79 senatora su glasali za, a 18 protiv. Zatim je predat predsedniku SAD-a Džou Bajdenu, koji ga je potpisao kao zakon.

Ako SAD uspe da prisili ByteDance da proda TikTok, svaki dogovor bi i dalje trebalo da odobri kineska vlada – ali, Kina je obećala da će se usprotiviti takvom potezu.

Iz TikToka su rekli da ByteDance „nije agent Kine ili bilo koje druge zemlje“. Takođe, ByteDance ističe da nije kineska firma, ukazujući na globalne investicione firme koje poseduju 60 odsto njenog udela.

Da li je ovo stvarno izvodljivo

Šou Zi Ču, šef TikToka, rekao je da će se boriti za prava korisnika, uveren da su činjenice i Ustav na njihovoj strani. Kritikovao je novi zakon i pozvao korisnike da podele svoje priče o tome kako je TikToka poboljšao njihove živote. Tvrdi da je ovo zabrana ne samo aplikacije, već i glasa korisnika.

Procenjuje se da će proći nekoliko godina pre nego što aplikacija bude blokirana u SAD-u. Postavlje se i pitanje ko bi mogao kupi ovu aplikaciju – procenjuje da cena ide do desetina milijardi dolara, što znači da bi potencijalnih kupaca bilo malo.

Pomoć za Ukrajinu

Ova mera je usvojena kao deo paketa od četiri zakona koji uključuju vojnu pomoć Ukrajini, Izraelu, Tajvanu i drugim partnerima SAD-a u indo-pacifičkom regionu.

„Godinama smo dopuštali Komunističkoj partiji Kine da kontroliše jednu od najpopularnijih aplikacija u Americi koja je bila opasno kratkovidna“, rekao je senator Marko Rubio u Komitetu za obaveštajne poslove.

Kompas/BBC