Šta je Tramp bez para: Bivši predsednik SAD „kratak“ za suđenje

Advokati Donalda Trampa su priznali da on nema novca za žalbu protiv presude za finansijske prevare. Kakve prevare? Da je preuveličavao svoje bogatstvo za izvlačenje povoljnih kredita.

(Foto: anatolikFOTO, Envato)

Pažljivo građeni imidž Donalda Trampa kao „samostvorenog“ tajkuna pretrpeo je ponižavajući udarac kada su njegovi advokati priznali da bivši predsednik nema dovoljno gotovog novca da finansira žalbu na kaznu od 464 miliona dolara zbog finansijskih prevara, prenosi “Glas Amerike”.

Šta se dogodilo?

Tramp, republikanski kandidat na novembarskim predsedničkim izborima u SAD, namerava da se žali na presudu građanskog suda u Njujorku, što bi automatski zaustavilo sprovođenje sudske odluke. 

Međutim, prvo mora da položi novac na račun apelacionog suda ili položi garanciju na puni iznos, a 30 osiguravajućih kompanija je odbilo njegove zahteve da mu pomognu, naveli su advokati u novom sudskom podnesku.

Kako nema novca? 

Sudija Artur Engoron prošlog meseca je presudio da su Tramp i njegova kompanija nezakonito preuveličavali vrednost svog bogatstva i manipulisali vrednošću imovine da dobiju povoljne kredite od banaka i povoljne uslove od osiguravajućih kompanija. 

Kako dalje? 

Trampu je jedina opcija da plati garanciju na traženi iznos u gotovini, ili ekvivalentu gotovine. 

On je aprila prošle godine, kada je davao iskaz u istom slučaju, rekao da ima „znatno više od 400 miliona dolara u kešu“, ali je do tada već stekao reputaciju nekoga ko preuveličava svoje bogatstvo. 

Od apelacionog suda Tramp je tražio da odloži rok za polaganje garancije, dok ne sasluša njegovu žalba, navodeći da je vrednost njegovog carstva nekretnina daleko veća od sume koju duguje. 

Zatražio je i da položi garanciju u manjem iznosu, ali je glavna tužiteljka Njujorka Letiša Džejms uložila prigovor, navodeći da će Tramp „pokušati da izbegne primenu sudske odluke, ili da je oteža.“

Više o ovoj temi pročitajte ovde: