Austrijanci se okreću Nemačkoj: Ima li zamene za ruski gas?

Austrija uvozi 98 odsto gasa iz Rusije, ali ne odustaje od namere da nađe alternativu. Ipak, želje su jedno, a mogućnosti drugo.

Traži se zamena za ruski gas, ali ju je teško naći, ilustracija (Foto: Envato)

Austrija 98 odsto uvozi ruski gas, ali njeni vodeći političari i dalje najavljuju planove za nezavisnost od isporuka iz ove zemlje.

Poslednja u nizu najava dolazi od kancelara Karla Nehamera koji tvrdi da je njegova zemlja uspela da pronađe alternativu ruskoj energiji, u vidu gasa iz Norveške.

Osim najava, šta još?

Za sada, malo toga. Austrija kao deo priče o sopstvenoj nezavisnosti od Rusije navodi popunjenost skladišta gasa od 78 odsto, ali i taj gas je došao istim putem kao i sav ostali.

Ova zemlja se, međutim, trudi da nađe druge rute, pa je tako nedavno odobrila proširenje gasovoda do Nemačke, kako bi se delimično obezbedila od rizika da plavi energent prestane da stiže sa istoka.

Čega se Austrija zapravo boji?

Jedna od glavnih briga u Beču je opasnost da bi gasovod u Ukrajini, preko kojeg Austrija dobija gas svakog trenutka mogao biti meta terorističkog napada ili granatiranja.

Zato je proširenje transportnih kapaciteta iz Nemačke u Austriju „glavni prioritet“, kako bi se omogućila diverzifikacija snabdevanja gasom i osiguralo da Austrija, ako je potrebno, može da izvrši veliki deo svog uvoza ovim putem, saopštila je austrijska vlada. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: