Rusija podmićivala EU zvaničnike

„Navodna propagandna mreža „imala je za cilj da sprovodi aktivnosti protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“, saopštila poljska obaveštajna služba.

Izvor: Envato

Razbijena je propagandna mreža koju finansira Rusija, a koja širi antiukrajinski narativ i navodno plaća pojedine evropske političare da zastupaju ruske interese.

Šta se dogodilo

Istražitelji su tvrdili da su Rusi koristili popularnu veb stranicu Glas Evrope kao sredstvo za plaćanje političarima. Češka i Poljska saopštile su da ta mreža ima za cilj da utiče na evropsku politiku. Češki mediji su, pozivajući se na obaveštajne izvore, javili da su političari iz Nemačke, Francuske, Poljske, Belgije, Holandije i Mađarske plaćeni od Glasa Evrope kako bi uticali na predstojeće izbore za Evropski parlament. Nemački list „Špigel“ navodi da je novac ili predat u gotovini na tajnim sastancima u Pragu ili putem berzi kriptovaluta.

Uloga oligarha

Češka Republika tvrdi da iza mreže stoji proruski ukrajinski oligarh Viktor Medvedčuk. Medvedčuk je uhapšen u Ukrajini ubrzo nakon ruske invazije, ali je kasnije prebačen u Rusiju sa oko 50 ratnih zarobljenika u zamenu za 215 Ukrajinaca. Češke vlasti su takođe imenovale Artjoma Marčevskog, navodeći da je on upravljao svakodnevnim poslovanjem veb stranice. Obojicu su sankcionisale češke vlasti.

Saznanja poljskih obaveštajaca

„Navodna propagandna mreža „imala je za cilj da sprovodi aktivnosti protiv teritorijalnog integriteta, suvereniteta i nezavisnosti Ukrajine“, saopštila poljska obaveštajna služba.

  • Poljska obaveštajna agencija saopštila je da je izvršila pretrese u regionima Varšave i zaplenila oko 80.000 evra.
  • Prema istom izvoru, na platnom spisku bili su i pojedini poslanici evropskog parlamenta

Kako se širi propaganda

Internet stranica Glasa Evrope je u četvrtak bila van mreže.

  • Arhivirana verzija njegove početne stranice pokazala je nekoliko članaka koji naglašavaju unutrašnje podele u evropskim zemljama i izražavaju skepticizam u pogledu podrške Ukrajini.
  • Neki od takvih tekstova su “Protest u Pragu: glas ljudi protiv korupcije, vojna podrška Ukrajini i vladi”, i “Ukrajinska vojska se suočava sa sve većim nedostatkom trupa usred tekućih izazova”.
  • Glas Evrope je imao više od 180.000 pratilaca na društvenoj mreži Iks. Publikacija nije odgovorila na ove tvrdnje i pitanja novinara. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: