Rusi otvorili 11.000 radnji i firmi u Srbiji: Kod nas se doselila srednja i viša klasa

Ukupan broj preduzetnika i firmi koje su u Srbiji osnovali ruski državljani udesetostručio se za dve i po godine rata u Ukrajini, sa 1.017 firmi na 11.081, prenosi Bloomberg Adria.

Foto: Envato

Zašto je to važno?

Dolazak dobroplatežnih Rusa i ruskih firmi ima značajan uticaj na privredu, ali i na druge aspekte poput tržišta nekretnina za iznajmljivanje.

Najviše Rusa u Srbiji posluje u IT-iju i ugostiteljstvu.

Poslednjeg dana 2021. godine, u Registru privrednih subjekata je bilo samo 296 preduzetnika i 721 firma čiji su osnivači iz Rusije.

„Od 24. februara 2022. godine, kada je počeo rat u Ukrajini, do 5. juna ove godine, osnovano je 9.317 preduzetničkih firmi i 1.764 preduzeća iza kojih stoje državljani Rusije“, navode u Agenciji za privredne registre za Blumberg.

Ovaj rast vođen je skokom preduzetnika, od čak za 3.148 odsto od 2022. do ove godine.

Koliko ima Rusa u Srbiji?

Ministarstvo unutrašnjih poslova navodi da je u Srbiju stiglo 370.000 Rusa, a najviše ih boravi u Beogradu, Novom Sadu, Subotici i Nišu. 

Sve više njih otvara restorane, kafiće, frizerske i modne salone.

„Najveći priliv Rusa u Srbiju bio je u periodu od kraja 2022. i u toku 2023. godine, dok je sve posle toga manjeg intenziteta. Zato je u tom periodu, a posebno prošle godine i otvoreno najviše kompanija i preduzetničkih firmi iza kojih stoje ruski državljani“, kaže pomoćnik direktora sektora za strateške analize u Privrednoj komori Srbije Bojan Stanić.

Njihov uticaj na naše tržište i privredu nije zanemarljiv.

„U Srbiju je došao veliki broj ljudi sa jačom kupovnom moći u odnosu na prosečne građane naše zemlje. Oni su registrovali dosta preduzetničkih firmi, pre svega iz IT sektora, koje rade za inostrane kompanije. One dobijaju novac putem doznaka pa se rast doznaka poslednjih godina dobrim delom pripisuje i tim ljudima“, objašnjava Stanić.

Stanić ističe da je u Srbiju došla srednja i viša klasa, pretežno mladih državljana Rusije.

Kako on navodi, u Srbiji smo „imali manji pad realne potrošnje u 2023. godini zahvaljujući i Rusima koji su došli. Dok je našim građanima standard opao, oni su svojom većom kupovnom moći podizali potrošnju.“

(Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: