Rukovodioci „Namenske“ osuđeni na po tri godine zatvora zbog fatalne ekplozije

Osnovni sud u Ivanjici osudio je danas dvojicu rukovodioca fabrike „MB Namenska“ u Lučanima na po tri godine zatvora zbog pogibije radnika Milomira Milivojevića i Milojka Ignjatovića.

Dvojica rukovodilaca Namenske iz Lučana ponovo su osuđeni na po tri godine zatvora. Osuđeni su kao odgovorni za incident u kom su - pre sedam godina - poginula dvojica radnika. (Foto: FoNet/Screenshot)

Vladmir Lončarević i Toma Stojić su u prvostepenom postupku osuđeni kao odgovorni za incident.

Radnici su poginuli u eksploziji u fabrici 14. jula 2017. Rukovodioci su osuđeni za teško krivično delo protiv opšte sigurnosti.

Suđenje je ponovljeno nakon što je Apelacioni sud u Kragujevcu je prošle godine ukinuo prethodnu presudu. Dvojica rukovodilaca su tada bili osuđeni na istu kaznu, podseća Radio-televizija Srbije.

Suđenje je ponovljeno, nova presuda je prvostepena

Odbrana i tužilaštvo imaju pravo da ulože žalbu na novu presudu.

Advokat porodice Milomira Milivojevića Vladimir Todorić je rekao kako je zadovoljan osuđujućom presudom. Dodao je da će “odahnuti” kada presuda postane pravosnažna.

Branilac osuđenih Dragan Palibrk je podsetio da je presuda istovetna onoj od godinu i po dana ranije, koja je u žalbenom postupku ukinuta.

Odbrana: „U ponovljenom procesu ništa novo“

„U međuvremenu se ništa novo, ni krucijalno ni značajno u ponovljenom postupku nije dogodilo” rekao je. “Nijedan novi dokaz, nijedna nova činjenica na koji je Apelacioni sud ukazao, a ovaj sudija je doneo istovetnu presudu“.

Prvooptuženi u prvom procesu, Radoš Milovanović, preminuo je tokom tog suđenja. 

U eksploziji u fabrici Namenske u Lučanima, 14. Ignjatović je poginuo odmah, Milivojević je podlegao povredama u bolnici dve nedelje kasnije.

Kompas