Srpsko-ukrajinska veza preko Amerike

Ukrajina bi htela da sa Srbijom i drugim zemljama regiona proizvodi oružje. U slučaju zvaničnog Beograda, ta odluka nije tako jednostavna.

Pixabay

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski pozvao je Srbiju i ostale zemlje iz regiona da sa Ukrajinom zajednički započnu proizvodnju municije. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je ostao neodređen prema ovoj inicijativi.

Zašto je ovo važno

Smatra se za javnu tajnu da Namenska industrija Srbije snadbdeva ukrajinsku vojsku raketama i artiljerijskim grantama. Vučić ove tvrdnje suštinski nije demantovao priznavši da je svestan da oružje iz Srbije „može da završi u Ukrajini“,  odnosno da je moguće da srpska municija preko posrednika stiže do ukrajinske vojske. Na drugoj strani, zvanični Beograd naglašava vojnu neutralnost, dok šef države ponosno broji dane koliko Srbija nije zavela sankcije Rusiji.

Bitan detalj

Za promet oružja i municije uvek mora biti poznat krajnji korisnik. Drugim rečima, moguće je da Srbija izigrava vlastite zakone i okreće glavu na drugu stranu iako je svesna da će granate i rakete završiti u Ukrajini.

Zašto je ovo važno

Mada nije zaveo sankcije Rusiji, aktuelni režim u Srbiji ima veoma dobre odnose sa Sjedinjenim Američkim Državama. Mnogi razlog vide u pristanku Beograda da „ispod žita“ naoružava Ukrajinu. Zauzvrat, Vašington sa blagonaklonošću tretira stabilokratiju u Srbiji.

(Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: