Rat u Ukrajini i pojasu Gaze – nema mira na horizontu

U intervjuu za CBS, Papa Franjo je pozvao na prekid ratova u Ukrajini i Gazi: „Pokušajte da pregovarate. Tražite mir. Dogovoreni mir je bolji od beskonačnog rata”.

Harkov (Foto: FoNet/(AP Photo/Andrii Marienko)

Šira slika

Riječi poglavara katoličke crkve dolaze u trenutku kada se razbuktavaju oba rata – kako Ukrajini, tako i Gazi. Ruske trupe su već desetak dana u ofanzivi. Žestoke borbe vode se na sjeveru blizu Harkova i na jugu u Hersonskoj oblasti.

U isto vrijeme, nastavlja se sravnjivanje pojasa Gaze: dok američki savjetnik za nacionalnu bezbjednost Džejk Salivan boravi u Izraelu zbog razgovora o ratu u Gazi, izraelske snage nastavljaju s pojačanim kopnenim i zračnim napadima.

Zašto niko ne traži mir

Niti jedna strana u ovom trenutku u Ukrajini ili Gazi nije ni blizu ostvarenjima svojih ratnih ciljeva. Sve one smatraju da bi prihvatanjem mirovnih pregovora pokazale znak vlastite slabosti.

Povrh toga, vlasti u Kijevu i Moskvi, Tel Avivu i Gazi – negdje više, negdje manje – suočile bi se sa unutrašnjim otporom ukoliko bi ratove okončali bez jasnih dobitaka.

Daljnji razvoj

Kako trenutno stoje stvari, ratovi u Ukrajini i pojasu Gaze u dogledno vrijeme neće postati „zamrznuti konflikti“ jer bi čak i ovo predstavljalo kakav-takav klecavi korak u pravcu mira.

Zauzvrat, nastaviće se sukobi poput onog iz Prvog svjetskog rata: apokaliptički pejzaži smrti i razaranja i taktičkim uspjesima sa ogromnim brojem žrtava.

F.Š./Vreme

Više o ovome pročitajte na: