Rat društvenih mreža: TikTok testira Notes, potencijalnog rivala Instagrama

TikTok se suprotstavlja svom konkurentu na društvenim mrežama, Instagramu, lansiranjem aplikacije za deljenje fotografija.

TikTok je u oku oluje zbog moguće zabrane rada u SAD. Ali kako je kineska platforma postala toliko uspešna, a time i važna? (Foto: solenfeyissa, Pixabay)

Brojni korisnici TikToka nedavno su prijavili obaveštenje o novoj funkciji za objavljivanje fotografija (putem TikTok Notes-a), uz mogućnost izbora da se izbegne deljenje sadržaja na više platformi.

To je najnoviji primer kopiranja proizvoda među kompanijama društvenih medija – uključujući Instagram koji je lansirao Reels, alat za video zapise sličan TikToku, 2020. godine.

Glavno oružje je – kopiranje

„Pojava kopiranja je sveprisutna među platformama društvenih medija“, rekao je Majk Pruliks, direktor istraživanja firme Forrester, BBC-u.

Kada se kopiraju karakteristike „to se isplati“, dodao je, navodeći primer kada je Instagram kopirao Snepčet sa svojom „Stories“ funkcijom.

Međutim, ukazao je da je sličan potez Tvitera završio neuspehom, tako da nema garancije za uspeh.

Fokus Instagrama na to da Reels postane centralni deo aplikacije ranije je frustrirao neke korisnike, nakon čega je odustao od ove ideje.

Nije još potvrđen datum lansiranja

TikTok kaže da nije finalizirao dizajn aplikacije Notes, niti je potvrdio datum izlaska. Ipak, obaveštenja koji su korisnici dobili sugerišu da će aplikacija omogućiti korisnicima da postavljaju ili dele foto objave.

K.S.

Ove funkcionalnosti već postoje u TikTok aplikaciji i pružaju mogućnost dodavanja zvuka i filtera.

Iako neki stručnjaci izražavaju sumnju u potencijalnu potražnju za još jednom aplikacijom za deljenje fotografija, drugi smatraju da bi Notes mogao da pruži prostor za korisnike koji nisu toliko aktivni sa kačenjem snimaka na osnovnoj TikTok platformi.

(K.S./BBC/Nova ekonomija)

Više o ovoj temi pročitajte ovde: