Raša Nedeljkov: Junski izbori još jedna loša epizoda u lošoj seriji

Junski lokalni izbori su samo još jedna epizoda u lošoj seriji izbornih uslova i procesa u kojim izborni uslovi nisu unapređeni, kazao je programski direktor Crte i šef posmatračke misije te organizacije Raša Nedeljkov.

Raša Nedeljkov (Foto: FoNet /MC)

Nedeljkov je ukazao da se junski izborni ciklus ne može posmatrati izolovano u odnosu na decembarske izbore, a da su pregovori pod okriljem parlamenta rezultovali sa dva politička dogovora – istovremenim održavanjem lokalnih izbora i najavom revizije biračkog spiska.

Prema njegovim rečima, nema dovoljno mehanizama da se proveri i sa sigurnošću tvrdi da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sprovelo kompletnu reviziju biračkog spiska.

“Uprkos brojnim pokušajima domaće i međunarodne javnosti da se pokrene proces revizije biračkog spiska, na tom polju ništa nije urađeno”, istakao je Nedeljkov. “Nismo prihvatili da se revizija spovodi od ad hok radne grupe, već smo tražili da to bude predmet komisije sa zakonskim ovlašćenjima, kako bi se utvrdilo ko i na koji način ažurira birački spisak”, naveo je on.

Nedeljkov tvrdi da su dokumentovani novi načini kako se građani pritiskaju, zastrašuju i kako se njihova teška pozicija koristi da, pre svega, stranke na vlasti imaju bolju startnu poziciju.

“Jedan od glavnih problema vrzinog kola je fenomen nekažnjivosti”, ukazao je Nedeljkov i napomenuo da tužilaštvo nije pokrenulo nijedan postupak po službenoj dužnosti, uključujući i krivične prijave Crte, što govori o „normalizaciji klijentelizma i kupovine glasova“.

Na više od 300 događaja 700 pojavljivanja funkcionera

Zamenica programskog direktora Crte Tamara Branković istakla je da se ponavlja zamagljivanje granice između države i političke stranke, s tim što se sada zamagljuje granica između lokalnih izbora i paralelne državne kampanje oko najvažnijih nacionalnih pitanja.

„Svedočimo utapanju lokalnih izbora u nacionalne teme i ne može se steći utisak da se vodi izborna bitka na trećim izborima po značaju, odnosno za vlast u Beogradu“, rekla je Tamara Branković.

Kako je ukazala, registrovano je 700 pojavljivanja funkcionera na više od 300 događaja, dok je u prvom planu izborne liste vlasti predsednik države Aleksandar Vučić.

Zloupotrebe javnih resursa, kršenje zakona o finansiranju političkih aktivnosti…

Direktor pravnih poslova Crte Pavle Dimitrijević rekao je da su rezultati Radne grupe za unapređenju izbornog procesa skromni ili i ne postoje.

Dimitrijević je naveo primer da je do 20. maja trebalo da se usaglase i usvoje predlozi zakonskih mera i podzakonskih izmena koji je trebalo da doprinesu kvalitetnim izborima 2. juna, što se nije dogodilo.

Dimitrijević je rekao da su tokom beogradske kampanje registrovana 94 događaja sa elementima zloupotrebe javnih resursa, a podneto je 46 prijava različitim institucijama.

Agenciji za sprečavanje korupcije podneta je 31 prijava, a u pet slučajeva je utvrđeno da je prekršen zakon o finansiranju političkih aktivnosti, dodao je Dimitrijević.

Regulatornom telu za elektronske medije (REM) podneto je 15 prijava za različite slučajeve kršenja regulative.

Dimitrijević je rekao da su dobili poziv od Saveta REM za sastanak 1. juna, što se nikad ranije nije dogodilo, iako Crta prati izbore od 2016. godine. Gradska izborna komisija je u ovom periodu u skladu sa zakonom i rokovima, a zadržala je isti nivo transparentnosti, rekao je Dimitrijević.

FoNet