Najmanje 13 mrtvih u ruskom raketiranju Černihiva

U ruskom raketnom napadu na Černjihiv stradalo je najmanje 13 i ranjeno najmanje 60 ljudi. Ukrajinski lideri upozoravaju da to ne bi bilo moguće da Zapad snažnije podržava njihovu zemlju.

Spasioci još tragaju za preživelima i telima posle ruskog raketiranja Černihiva. Poginulo je najmanje 30, a ranjeno 60 ljudi. (Foto: Fonet/AP)

Najmanje 13 ljudi je ubijeno danas u ruskom raketnom napadu na Černihiv, grad 150 kilometara severno od Kijeva. Još barem 60 drugih je povređeno, a spasioci tragaju za preživelima i telima po ruševinama.

Tri krstareće rakete u centar grada

Gradonačelnik Černihiva Oleksandr Lomako je rekao da su tri detonacije uzdrmale grad oko devet ujutro po lokalnom vremenu, javlja Rojters

“Nažalost, Rusija nastavlja terorističke operacije protiv stanovništva i civilne infrastrukture”, rekao je.

Udar tri krstareće rakete Iskander je teško oštetio nekoliko višespratnica, bolnicu i infrastrukturu u gradu, rekli su ministar unutašnjih poslova Ukrajine Ihor Klimenko i reginonalni guverner Vjačeslav Haus.

Ukrajina: Mlaka podrška Zapada

Dok Rusija nastavlja sa udarima po ukrajinskim gradovima sa sve manje raketne zaštite, ukrajinski lideri apeluju zapadnim saveznicima za snažniju podršku. 

“Ovo se ne bi desilo da je Ukrajina dobila dovoljno protivvazdušne zaštite”, objavio je Zelenski na Telegramu.

Ukrajina se suočava sa manjkom municje i oružja. Zastoj u isporukama je pre svega zbog višemesečne republikanske blokade pomoći u američkom Kongresu i sporoj realizaciji obećanja Evropske unije.

Kompas