Radna grupa za posao za koji već postoji radna grupa: Da li se Vlada Srbije zabrojala?

Vlada Srbije voli radne grupe. Ima ih na desetine, pa možda i nije čudno što ponekad zaboravi na neku od njih. Prošle nedelje je tako napravila jednu koja je već postojala. Jer kad se radi o radnim grupama, od viška ne boli glava.

Toliko radnih grupa, da su zaboravili da neke od njih uopšte i postoje: Vlada Srbije (Foto: Milica Vučković/Fonet)

U prethodne dve-tri nedelje, Srbija je formirala dve nove radne grupe, od kojih je jedna vezana za situaciju na Kosovu, a druga za poboljšanje statusa zaposlenih u kulturi. Prošle nedelje je Ministarstvo obrazovanja formiralo novu radnu grupu za školarine na fakultetima – koja je već postojala.

Godinama unazad, građani čuju, kada nastane neki problem, da je formirana radna grupa koja će da reši stvari. Ipak, stvari se retko kad reše, ali radne grupe ostaju, da (ne) rade i da primaju platu, davno pošto na njih zaborave svi, od javnosti do onih koji su ih i osnovali.

Rad u mraku

Za razliku od rada u nadzornim odborima kompanija u državnom vlasništvu ili pododborima i telima (recimo u Narodnoj skupštini), radne grupe imaju malo ili nimalo tragova o sopstvenom radu. One se često formiraju na brzinu, „preko noći“, na isti način mogu i da prestanu da postoje, a da Vlada Srbije nikoga o tome ne mora da obaveštava. Još manje da objavljuje rezultate rada u tim grupama.

A pare?

A pare stižu. Sem u retkim slučajevima, svi članovi radnih grupa dobijaju naknadu za svoj rad. Ali, kolika je ona, uglavnom opet ostaje skriveno od javnosti.

Grupe za sve i svašta

Radne grupe formiraju se za sve moguće vrste poslova, od sprečavanja migracija, preko malinarstva i rakije do zelene agende. Samo Ministarstvo kulture, recimo, ima preko 30 komisija i radnih grupa, a ni Ministarstvo poljoprivrede nije daleko. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: