Kako je politika upropastila srpski fudbal: Zašto će nam i novi stadioni biti prazni

Naše prvenstvo se, iako je bilo potresa i neočekivanih zapleta tokom njega, završilo onako kao što je većina očekivala i u skladu sa višegodišnjim raspodelom snaga na i van terena.

Dizajn: Uroš Maksimović

Crvena Zvezda je, na kraju, dominantno osvojila titulu iako većim delom igrama nisu opravdali očekivanja navijača, zbog čega je trener Bahar platio ceh tokom sezone.

Senka na uspehu Zvezde

Raspolaže najvećim budžetom i najkvalitetnijim timom. Ipak, dešavanja na derbiju koji je možda i prelomio trku u njihovu korist su bacila senku na njihov uspeh koji bi se verovatno u svakom slučaju i ostvario.

Sudijska komisija i sudije su svojim odlukama dodatno ukaljale ugled i imidž našeg fudbala, a najviše na tzv. malim utakmica. Neke od njih, kao što su čuveni KU na utakmici Železničar – Novi Pazar,  su direktno odlučile ko će ostati u najvišem rangu, a ko ne.

Politički uticaj je veliki, i deluje kao odlučujući faktor u našem sportu. Zbog toga su i stadioni prazni.  Tu ne mogu pomoći ni novozgrađeni stadioni, kao ni onaj (nacionalni) koji tek treba da se izgradi.

Imali smo priliku da zaustavimo kamen

U nižim rangovima je stanje još gore, i to je svima potpuno jasno samo što oni koji treba da reaguju žmure već godinama. Cela Evropa bruji o nameštenim utakmica, neverovatnim uspesima pojedinih klubova koji završavaju sezonu sa maksimalnim učinkom (Trajal) i čudnim uplatama na kladionici.

Imali smo priliku da možda zaustavimo kamen koji se velikom brzinom kotrlja ka provaliji, ali su se opet umešali politički akteri i skrojili izbore u FSS na razočaranje svih iskrenih ljubitelja fudbala.

Naši najveći klubovi se ne mogu ponositi svojim postupcima pre i tokom tih izbora.

Dok ne dođu neukaljani i moralni ljudi na rukovodeće pozicije u našem fudbalu, ne vidim način da se stanje popravi. Jedan takav je želeo da uđe u mulj, ali čovek koji uživa ogroman ugled u svetu i sa dokazanim moralnim kvalitetima nama ne odgovara.

Uspeh reprezentacije sakriva probleme

Zbog toga i ostvarujemo takve rezultate na međunarodnoj sceni (bez pobede naših klubova u evro-kupovima ove sezone).

Sledi nam EP u Nemačkoj i, kao i uvek, se nadamo da možemo postići rezultat koji bi obradovao naciju i malo popravio raspoloženje pred novu sezonu tokom koje, opet, ne očekujemo ništa novo.

Autor je bivši fudbalski sudija