Na severu Kosova prvi računi za struju posle 20 godina

Računi su paušalni, u iznosu od 21,6 evra. Najavljivano da će uz račun korisnicima biti dostavljana kopija ugovora na uvid, kao i obaveštenje dobavljača „Elektrosevera”

(Foto: Envato)

Pojedinim građanima u Kosovskoj Mitrovici, 4. marta stigli su prvi računi za struju od „Elektrosevera“, objavio je portal Kossev, a prenosi Nova ekonomija.

Koliki su računi?

Računi su paušalni, u iznosu od 21,6 evra. Uglavnom su ostavljeni u poštanskim sandučićima.

Novinari portala Kossev navode da nisu imali uvid u sadržaj računa, ali da je prema ranijim informacijama, najavljivano da će uz račun korisnicima biti dostavljana kopija ugovora na uvid, kao i obaveštenje dobavljača „Elektrosevera”. Uplatom paušalnog iznosa od 21,60 evra Ugovor o snabdevanju sa preduzećem „Elektrosever“ smatraće se zaključenim.

Šira slika:

Sporazumi o energetici između Beograda i Prištine iz 2013. i 2015. godine do sada nisu bili sprovedeni.

Premijer Kosova, Aljbin Kurti, nedavno je izjavio da su „paralelne strukture koje kontroliše Srbija“ na severu, koštale građane i poreske obveznike Kosova 320 miliona evra zbog navodno neplaćenih računa za struju i 17 miliona evra za vodosnabdevanje od 1999. godine

U junu 2023. godine, obe strane su, uz posredovanje Evropske unije dogovorile sprovođenje energetske mape puta. Iz sporazuma proizilazi i ugovor potom potpisan između KEDS-a i „Elektrosevera“ – početkom decembra prošle godine.

Nedugo zatim najavljen je i početak naplate struje u četiri opštine na severu Kosova, koje tu dažbinu ne plaćaju od 1999. godine. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: