Putin zamenio Šojgua ekonomistom, želi efikasniji rat

Putin je neočekivano promešao ljude na pozicijama ključnim za ratovanje. Plan mu je da efikasnije upregne domaću privredu za servisiranje rata u Ukrajini.

Putin je promešao važne karte u Kremlju. Želi da stavi korupciju u ministarstvu odbrane pod kontrolu i efikasnije upregne moć domaćeg vojnoindustrijskog kompleksa za slamanje Ukrajine.(Foto: saoirse2010, Envato)

Ruski predsednik Vladmir Putin je u nedelju, u iznenađujućem potezu, za ministra odbrane postavio Andreja Belousova (65). Drugim rečima, zamenio je Sergeja Šojgua koji je taj posao obavljao 12 godina.

Belousov je nekadašnji zamenik premijera i ekonomski stručnjak koji sada ima posao da utegne budžet ministarstva, javio je Rojters.

Šojgu, 68, prema Putinovoj želji, prelazi na poziciju sekretara moćnog Saveta za nacionalnu bezbednost, na mesto Nikolaja Petruševa. Dokazani saveznik predsednika, Šojguov novi posao je da drži oko na ruskom vojnoindustrijskom kompleksu.

Petrušev još ne zna gde će.

Najkrupnije promene od napada na Ukrajinu

Putinovi predlozi će sigurno proći Dumu bez izazova, mada su promene najkrupnije od kako je predsednik februara pre dve godine poslao vojsku na Ukrajinu.

Portparol Kremlja Dmirij Peskov je promene opipsao kao razumne, ocenivši da je Rusija dospela u situaciju sličnu onoj u koju je Sovjetski Savez dospeo sredinom 80-ih.

Naime, budžetski rashodi za vojsku i unutrašnju bezbednost tada su dostigli 7,4 odsto bruto domaćeg proizvoda.

Peskov: Vojni rashodi moraju biti urednije složeni

Tolika potrošnja, rekao je Peskov, mora biti urednije složena i integrisana u nacionalnu privredu. Zbog toga se Putin navodno opredelio za ekonomistu Belousova.

Još jedan od proverenih predsednikovih saveznika, Belousov deli viziju obnove snažne države, a važi za voljnog inovatora. On je već igrao važnu ulogu u ruskom programu vojnih dronova.

Promene su zatekle posmatrače. Oni ih tumače kao signal Putinove odlučnosti da poveća ratni pritisak na Ukrajinu i za to i efikasnije upregne domaću privredu.

Težak, spor pritisak veće sile umesto pokušaja probioja

Rusija je za sada uglavnom uspela da zadrži ekonomsku stabilnost, uprkos najtvrđim sankcijama ikada uperenim protiv neke velike privrede, pa i teškim vojnim promašajima s početka invazije.

“Umesto na mobilizacije i proboje (Putin) strategiju namerava da … osloni na dugoročni pritisak ruskog vojnoindustrijskog kompleksa i privrede”, ocenio je bivši diplomata Kremlja, sada partner Karnegijevog centra za Rusiju i Evroaziju Aleksandar Baunov.

Drugim rečima, da domaću privredu primora na efikasniji rad za front i pozadinu, dodao je.

Putin je mešanjem svojih igrača, mada neočekivanim,  verovatno uspeo da očuva ravnotežu u kompleksnoj kremaljskoj vrhuški, a time i mrežu lojalnosti na koju se oslanja vodeći Rusiju.

Na primer, Šojgua je sa vetrometine kritika bez poniženja sklonio na poziciju koja je formalno iznad ministarske. Istovremeno je na njegovo mesto doveo od koga očekuje mnogo čvršću kontrolu nad korupcijom.

Kompas