Putin Zapadu: Ne shvatajte olako rusku nuklearnu pretnju

Vladimir Putin ponovo preti NATO zbog podrške Ukrajini, odnosno dozvole Kijevu da zapadnim oružjem gađa mete u Rusiji. Ovaj put, ruski predsednik je najavio slanje konvencionalnih raketa u domet teritorije SAD i evropskih članica NATO ako one Ukrajini dozvole da Rusiju gađa oružjem dugog dometa.

Putin upozorava da se Zapad uvlači u ruski rat sa Ukrajinoim i preti adekvatnim odgovorom. (Foto: FoNet/AP)

Zapad greši ako pretpostavlja da Rusija ni pod kakvim uslovima neće upotrebiti nuklearno oružje, rekao je Putin u sredu uveče, na prvoj konferenciji za dopisnike zapadnih medija od početka rata u Ukrajini.

Putin je, doduše, odgovor Kremlja opisao prema raznim vrstama zapadnog oružja. Konkretno je pomenuo američke projektile ATACMS i francuske i britanske krstareće rakete.

Odobrenje Kijevu da koristi sve moćnije oružje je eskalacija

On je Zapad upozorio da je dozvola Kijevu da koristi sve moćnije oružje ozbiljna eskalacija, javio je Rojters

Istovremeno je rekao da Moskva razmatra i postavljanje sopstvenih krstarećih raketa slične tehnologije na pozicije sa kojih može da dobaci do zemalja koje Kijevu dozvole da gađaju rusku teritoriju.

„Ako vidimmo da se te države uvlače u rat protiv Ruske federacije, onda zadržavamo pravo da adekvatno odgovorimo. Uopšte, to je put prema veoma ozbiljnom problemu“, rekao je.

„Pročitajte rusku nuklearnu doktrinu“

Inače, Putin učestalo pominje i nuklearni arsenal, a isto je uradio i tokom trosatnog razgovora sa zapadnim dopisnicima. 

“Zapad zbog nečega veruje da ga Rusija nikada neće upotrebiti”, rekao je. “Imamo nuklearnu doktrinu, pročitajte šta kaže. Ako neko ugrozi naš suverenitet i teritorijalni integritet, smatramo da je moguća upotreba svih sredstava kojima raspolažemo”.

“To ne treba shvatiti olako i površno”, upozorio je Putin.

Kompas