Karijerni birokrata i lojalni tehnokrata: Putin opet zaigrao na kartu Mišustina

Vladimir Putin je za premijera Rusije ponovo imenovao Mihaila Mišustina, tehnokratu bez korena u moćnim tajnim službama i naizgled nezainteresovanog za stvarnu vlast.

Mišustin ostaje ruski premijer, a uz njega ostaji veterani Lavrov i Šojgu. Punim novom vladom signalizira kontinuitet i stabilnost. (Foto: Fonet/AP)

Za Mišustina zapravo skoro niko izvan Rusije nije čuo dok ga Putin nije izvukao iz poreske službe i postavio za premijera pre četiri godine.

Tako sposobni, i iznad svega lojalni tehnokrata treba da posluži i kao signal stabilnosti u burnom vremenu. Šef vlade će ponovo biti zadužen održavanjem ruske privrede na površini uz pritisak zapadnih sankcija.

Duma će tokom dana bez skoro ikakve sumnje izglasati poverenju Mišustinu. Ruski parlament, inače, nikada nije izazvao Putina, pa ni kada je februara 2022. Rusiju poslao u invaziju susedne zemlje, navodi Rojters.

Putin signalizira stabilnost vlasti

Prema ruskom zakonu, vlada je podnela ostavku neposredno pre Putinove nove inauguracije u utorak. On je šesti mandat osvojio rekordnom većinom nesumnjivo sumnjivim izborima u martu.

Putin, po svemu sudeći, želi kontinuitet i signal stabilnosti. Naime, ključni ljudi, poput šefa diplomatije Sergeja Lavrova i ministra odbrane Sergeja Šojgua, ostaju na svojim pozicijama. 

Lavrov isti posao radi dve decenije, a Šojgu, čije je ministarestvo nedavno ozbiljno protresla korupcionaška afera, za odbranu je zadužen od 2012.

Ko je Mihail Mišustin?

Mišustin je karijerni birokrata koji navodno nije iskazivao političke ambicije dok ga Putin nije postavio za premijera 2020. On nema korene u službama bezbednosti i nije deo takovanih silovika, moćnika iz krugova tajnih službi koje okružuju Putina.

Kao premijer, Mišustin se nije gurao napred. Uprkos niskom profilu, u Rusiji mu pripisuju zasluge što ruska privreda nije pukla pod teretom i komplikacijama sankcija.

Pre ulaska u politiku, stari-novi premijer je 10 godina vodio federalnu poresku službu. Tamo je isto pokupio dobre ocene, jer je državi više nego duplirao poreske prihode.

Među prominentne poteze koje je vukao je potkresivanje birokratskih prepreka ulaganjima državljana iz Rusiji prijateljskih zemalja poput Kine, Brazila, Turske i Saudijske Arabije.

Poziv pod Putinovu zastavu protiv pobunjenika

Posebno se istakao juna prošle godine kada je Sergej Prigožin svoje plaćenike iz Vagnera poveo u pobunu i marš na Moskvu. 

Mušustkin je tada čvrsto i glasno stao uz svog predsednika i javnosti poručio kako je bunt Vangerovaca “izazov stabilnosti” Rusije.

“Jedinstvo celog društva je sada posebno važno. Moramo delovati zajedno, kao ekipa, i zadržati zajedništvo svih snaga okupljenih oko predsednika”, rekao je tada Mišustkin.

Kompas