Prvo zataškavanje kokaina u urinu Nikole Petrovića, a kada je dokazano – odbačeno kao dokaz

Prema odluci Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, Nikola Petrović – bivši šef Elektromreža Srbije i kum Aleksandra Vučića – nije krivično odgovoran za saobraćajni udes iz prošle godine, ali možda jeste prekršajn

Printscreen: "Vreme"

Prema odluci Prvog osnovnog tužilaštva u Beogradu, Nikola Petrović – bivši šef Elektromreža Srbije i kum Aleksandra Vučića – nije krivično odgovoran za saobraćajni udes iz prošle godine, ali možda jeste prekršajno. Kokain koji mu je otkriven u urinu, prema navodima Tužilaštvo nije dokaz.

Šira slika

Da je Nikola Petrović udes skrivio pod uticajem alkohola i droge, kao i da su te činjenica zataškane, javnost je saznala zahvaljujući policajki Katarini Petrović iz Valjeva koja je o tim činjenicama obavestila Narodnu poslanicu Mariniku Tepić.

Zbog toga je ova policajka privođena, pritvarana i optužena za zloupotrebu službenog položaja da bi je nedavno sud oslobodio.

Međutim, Nikola Petrović nije jedini član vladajuće garniture čije se ponašanje za volanom i izazvani udesi zataškavaju.

Na primer, bivši ministar Branislav Nedimović je kršeći saobraćajne propise naneo veoma teške povrede motociklisti G.R. zbog kojih nije odgovarao pred zakonom. Sličnih slučajeva ima još.

Šta sve ovo znači

Odnos vlasti prema Petroviću, Nedimoviću i drugima politički i finansijski pozicioniranim osobama u okviru nje, ukazuje na krajnje selektivnu primenu zakona. Odnosno – pokazuje da svi građani u Srbiji  nisu jednaki.

Posledice

Urušene institucije, posebno pravosuđe, zahvaljujući ovim slučajevima ima sve manje poverenja javnosti. To preti daljnjem razgrađivanju pravne države, dodatnom razbuktavanju korupcije i partiokratije. (Vreme)

Više o ovoj temi pročitajte na: