Prvo gradnja, pa onda dozvola: Kako zakon (ne) važi za Linglong?

Poznato je da zakon u našoj zemlji odavno nije isti za sve, pa je tako kineskoj fabrici guma Linglong u Zrenjaninu, pod okriljem projekta od nacionalne važnosti, dozvoljeno da prvo izgradi skladište za otpad, a tek potom zatraži građevinsku dozvolu od Gradske uprave Zrenjanina.

Fabrika Linglonga u Zrenjaninu (Foto: FoNet TV)

Šta se dogodilo?

Gradska uprava Zrenjanina izdala je građevinsku dozvolu za izgradnju skladišta otpada kineskoj kompaniji Linglong, dok se čekala odluka Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine po žalbama dva udruženja – grad je prethodno odobrio izgradnju skladišta otpada bez izrade studije o proceni uticaja na životnu sredinu.

Na kraju je stiglo i rešenje pokrajinskog sekretarijata, kojim se poništava ova gradska odluka, piše N1.

„Prema zakonu vi možete graditi tek ako imate pravnosnažnu građevinsku dozvolu. Ova građevinska dozvola koja je izdata prošle nedelje nije pravnosnažna, zato što smo uložili žalbe. S tim u vezi Linglong ne može da počne da gradi planirani objekat“, kaže advokatica udruženja „Građanski preokret“ Marija Prijić.

Zakon za neke, privilegije za druge

Međutim, gradnja objekta je već započeta i bez te dozvole. Kako piše N1, na teren je izlazila i inspekcija, koja je naložila uklanjanje nelegalno izgrađenog objekta.

„Prilikom izgradnje ovog kompleksa suprotno zakonu o proceni uticaja na životnu sredinu investitor je pribegao cepkanju projekta na neke sitnije delove za koje je potom u odvojenim procedurama, izolovanim, međusobno nepovezanim odlučivao za svaki od objekata pojedinačno, da njihov uticaj na životnu sredinu nije naročito obiman“, smatra Dragomir Ristanović iz RERI-ja.

Investitoru sada ostaje mogućnost da bespravno izgrađeni objekat ili sruši ili legalizuje, ali će i onda morati da izradi studiju uticaja na životnu sredinu. Ili možda neće, jer zakon u našoj zemlji ne važi za sve isto.

Kompas/N1