Sindikati GSP Beograd najavljuju protest i blokade

Tri sindikata zaposlenih u Gradskom saobraćajnom preduzeću Beograd najavili su protest jer im nisu ispunjeni zahtevi, saopšteno je danas.

Prihodi Beograda od naplate javnog prevoza su oslabili od kako je grad promenio firmu za naplatu i kontrolu. Šta se dešava? (Foto: Milica Vučković, Fonet)

Protest 21. maja od 14.30 ispred Sekretarijata za javni prevoz u Ulici 27. marta najavili su sindikati “Pravda”, “Sloga” i “Centar”.

Šira slika

,,Ni nakon tri nedelje od zvanično upućenih zahteva vršiocu dužnosti sekretara za javni prevoz Radovanu Kremiću i predsedniku Privremenog organa grada Beograda Aleksandru Šapiću sindikati nisu dobili odgovore, niti poziv na sastanak sa predstavnicima uprave Beograda“, navodi se u zajedničkom saopštenju sindikata.

Tvrde da su sastanak sa v.d. predsednika Privremenog organa Beograda Aleksandrom Šapičem i sekretarom za gradski prevoz, tražili kako bi predložili konkretne primedbe na aktuelne projekte javno-privatnog partnerstva, kojima se GSP-u oduzima 27 linija, koje saobraćaju u Novom Beogradu i na Zemunu.

Zahtevi sindikata

Vozač GSP-a Zoran Stefanović objasnio je za portal “Vreme” koji su to zahtevi sindikata:

  • hitna obustavu javno-privatnog partnerstva kojim bi se GSP-u oduzele brojne linije i koje bi bile u privatnom vlasništvu, odnosno linije sa brojevima od 100 i 700. 
  • kako bi se ispitala opravdanost oduzimanja ovih linija, zahtev je i stručna analiza Saobraćajnog fakulteta Univerziteta u Beogradu.
  •  donošenje održivog plana nabavki vozila GSP Beograd, kako bi znali na koliko novih vozila i mogu da računaju godinama unapred.
  • garancije da nijedan pogon GSP neće biti zatvoren zbog smanjenja obima posla i ustupanja istih poslova privatnom prevozniku.

Sindikati su najavili da će nakon početka protesta uslediti blokada raskrsnice Ulice Starine Novaka i Kraljice Marije.

Priredile M.J.-J.G./Vreme

Više o ovome pročitajte na: