Pronađena masovna grobnica na otpadu u Vukovaru

Na vukovarskom odlagalištu otpada Petrovačka dola, na kojem u potrazi na nestalima u vreme ranih sukoba 90-ih godina rata probna iskopavanja traju od aprila 2022. otkrivena je masovna grobnica sa najmanje deset tela, potvrdio je potpredsednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Ilustracija (Foto: Envato)

„Ne bih se upuštao u kalkulisanje o kojim se žrtvama radi. Činjenica jeste da se po prvim preliminarnim pregledima radi o žrtvama iz Domovinskog rata“, rekao je Medved.

Šta se dogodilo?

On je, kako javlja agencija Hina, naveo i da su pored žrtavanađeni i civilni odevni predmeti, ali da to ne sme zavaravati jer je „poznato da su mnogi hrvatski branitelji nakon sloma obrane Vukovara bili u civilnoj odeći“.

„Sve vreme u protekle dve godine s nama su bili i predstavnici Državnog tužilaštva i Ministarstva unutrašnjih poslova te će oni, kada mi završimo svoj deo posla, odraditi proceduru oko utvrđivanja počinilaca i odgovornosti, kao i podizanja optužnica“, rekao je Medved.

Po njegovim rečima, preliminarnim istraživanjima i saznanjima reč je o žrtvama čiji su posmrtni ostaci s primarne lokacije na Petrovačku dolu preseljeni u prvoj polovini 1992. godine, u vreme privremene okupacije grada Vukovara.

Šira slika

Državni tužilac Ivan Turudić poručio je na konferenciji za novinare da odgovornost za počinjene zločine ne snose samo počinioce, već i oni koji su sve ove godine znali za njih, a ćutali su ili i danas ćute.

Po podacima Ministarstva hrvatskih branitelja, u Hrvatskoj se trenutno traga za 1.797 osoba iz Domovinskog rata, a u poslednjih osam godina ekshumirani ostaci 170 žrtava, rečeno je na konfrenciji.

Predsednica Saveza udruženja porodica zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Ljiljana Alvir rekla je da više od 300 porodica traga za odgovorima gdje su njihovi najmiliji.

Iskopavanja na Petrovačkoj doli se nastavljaju se, a istovremeno traju i probna iskopavanja na odlagalištu otpada u Boboti kod Vukovara, navodi Hina.

FoNet