Niš “seli” Šabana Bajramovića na Stočni trg

Niški odbornici u četvrtak glasaju o predlogu da Bulevar Šabana Bajramovića preimenuju prema vođi „Noćnih vukova“. Prema tom predlogu, po velikanu romske muzike ime će dobiti sadašnji Stočni trg.

Šaban Bajramović (Foto: A. Anđić / Vreme)

Šaban Bajramović bio je poznat kao “Kralj romske muzike, njegovo izvođenje pesme “Đelem, đelem” himna je svih Roma sveta, magazin Time proglasio ga je jednim od najvećih bluz pevača na svetu…. Sredinom ovog juna trebalo bi da dobije postavku u najčuvenijem džez muzeju na svetu iz Nju Orelansa, kao prvi umetnik iz Srbije. U Nišu, gradu u kome je živeo, sleduje mu – Stočni trg.

Odluka u četvrtak

Predlog za promenu dala je Komisija za nazive delova naseljenih mesta i nazive ulica. Ako inicijativa u četvrtak prođe, Bulevar Šabana Bajramovića, koji to ime nosi već 15 godina, zvaće se po Saši Saviću Švabi, nekadašnjem vođi moto-kluba „Noćni vukovi“ koji je preminuo pre tri godine.

Gde je Stočni trg na mapi?

Stočni trg, koji bi trebalo da ponese ime Šabana Bajramovića, nezvanični je naziv zapuštene romske mahale koja nije trg, već mala krivudava ulica od desetak kuća, pretesna za bilo kakav saobraćaj.

Direktor Nišvila Ivan Blagojević, ocenjuje da je reč o „sramotnom odnosu“ prema legendarnom muzičaru. „Poruka koja se šalje javnosti je da je Šabanu mesto ‘među njegovim Romima’, na devastiranom Stočnom trgu, gde on i nije živeo. Živeo je u blizini Bulevara koji nosi njegovo ime“, piše Danas.

Ko je bio Saša Savić?

Savić je bio vođa moto-kluba “Noćni vukovi” i organizator brojnih skupova srpsko-ruskog prijateljstva, pišu Južne vesti. Nosilac je Ordena Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Ordena “Miloš Obilić”, koji je dobio od balkanske kozačke jedinice Rusije pri Ambasadi te zemlje u Srbiji, zatim Ordena “Vidovdanski krst drugog reda” za pomoć narodu na KiM, kao i ordena koji mu je dodeljen povodom 200 godina Gregorijanskog krsta. Na zgradi jedne od niških ulica već ima mural.

Šaban Bajramović na keju kod Nišave ima spomenik, koji su na inicijativu Nišvila donirali umetnici i njegovi prijatelji. Taj spomenik je više puta bio na meti vandala.

Kompas