ProGlas zove na dogovor o poštenim izborima 9. marta

ProGlas je pozvao sve parlamentarne stranke koje misle da izbori nisu bili regularni da se okupe i naprave dogovor. Datum, 9. mart, izabran je sve samo ne slučajno.

Proglas nastavlja borbu za fer izbore (Foto: Fonet)

Građani okupljeni oko ProGlasa pozivaju sve parlamentarne stranke koje smatraju da su izbori 2023. godine bili neregularni da se 9. marta u 10 sati u prostorijama Envoy centra, pridruže ovom udruženju u formulisanju dogovora o uslovima za poštene, slobodne i fer izbore, saopšteno je iz te inicijative.

Šira slika:

Nakon nalaza posmatračke misije CRTA i izveštaja ODIHR-a o nepravilnostima na izborima koji su u Srbiji održani 17. decembra, sakupljeno je mnoštvo dokaza da ni izbori za republički parlament, ni za Skupštinu Beograda nisu bili regularni. Zbog nemogućnosti da se formira većina u Beogradu, gradski izbori će biti ponovo održani. 

Još u decembru, odmah nakon izbora, u Beogradu i nekolicini drugih gradova održavani su protesti, narodna poslanica Marinika Tepić štrajkovala je glađu, a nakon nemira ispred Skupštine Beograda, nekoliko desetina građana završilo je u pritvoru.

Međutim, novogodišnji i božićni praznici učinili su da protesti zamru. Ipak, opozicija je pokrenula niz međunarodnih inicijativa koje su do sada rezultirale Rezolucijom o Srbiji Evropskog parlamenta i zahtevom za međunarodnom istragom izbornih neregularnosti.

Zašto je ovo važno:

Jedan od zahteva opozicije na decembarskim protestima bio je ponavljanje izbora na svim nivoima. Beogradski izbori će se definitivno ponovo dogoditi, ali novi sastav Narodne skupštine gotovo da je već konstituisan. ProGlas sada apeluje na „elementarno poštenje i odgovornost u političkom postupanju“.

„Za početak je dovoljno da prihvatimo da neistomišljenici nisu isto što i neprijatelji – jednostavno, samo građani Srbije! Neka iskustva ne smemo dozvoliti da nam se ponove“, navodi se u saopštenju. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: