Prodaja hotela Jugoslavija: Šta će biti s lusterom?

Kada je hotel otvoren, u Ginisovu knjigu rekorda upisan je luster koji se nalazi ispred Svečane banket sale, kao najveći Svarovski luster na svetu – dužine 30 i širine pet metara, u formatu pravougaonika i težine od 14 tona, sa 40.000 „svarovski“ kristala i 5.000 sijalica.

Hotel Jugoslavija (Foto: Mabi2000/Flickr)

Prošle nedelje na aukciji imovine preduzeća u stečaju River Danube, Milenijum tim kupio je za 27 miliona evra građevinsko zemljište i na njemu hotel Jugoslaviju.

Biće to još jedna transformacija objekta koji je nekada bio kulturno dobro u komercijalno-stambeni kompleks… Pa, hajde da se podsetimo šta je hotel Jugoslavija bio.

Za sve je “kriv” Hajle Selasije

Kruži priča kako je etiopski car Hajle Selasije svojevremno rekao Titu da Beograd nema prestižan hotel. Ovom nije mnogo trebalo da naredi da se takav hotel izgradi i 1948. krenulo se s radovima.

Projektanti, grupa arhitekata zagrebačke „škole moderne“, bili su Mladen Kauzlarić, Lavoslav Horvat i Kazimir Ostrogović. Izgradnja je završena 1967. godine, a sam hotel je otvoren 1969. godine. Na početku projekat se vodio pod nazivom Hotel Beograd, ali se došlo do zaključka da takav reprezentativni objekat zaslužuje ime koje mu priliči – Jugoslavija.

Impozantan enterijer i sve ostalo

Glavna zgrada Hotela Jugoslavije ima sedam spratova,1.500 prostorija, 1.100 kreveta u ukupno 600 soba i 23 apartmana, restoran sa više od 800 mesta i pogledom na Dunav. Bio je to najveći hotel u tadašnjoj Jugoslaviji, i bližoj i daljoj okolini.

Luster za Ginisa

Kada je hotel otvoren, u Ginisovu knjigu rekorda upisan je luster koji se nalazi ispred Svečane banket sale, kao najveći Svarovski luster na svetu – dužine 30 i širine pet metara, u formatu pravougaonika i težine od 14 tona, sa 40.000 „svarovski“ kristala i 5.000 sijalica. Istina, više nije najveći na svetu, ali je preživeo noć između 7. i 8. maja 1999. godine kad je bombardovana obližnja zgrada Kineske ambasade.

Osim oštećenja nastalih usled udara eksplozije, i sama zgrada Hotela je bila žrtva bombardovanja – dva projektila direktno su pogodila zapadno krilo. Posle delimične rekonstrukcije i promene vlasništva, Hotel Jugoslavija je nastavio da radi sve do sad. U Banket sali nalazi se još 16 velikih Svarovski lustera. (Vreme)

Više o ovoj temi čitajte na: