Privreda traži tržišnu cenu struje, a dobija „nepristojne ponude“

Zbog velikog pojeftinjenja struje na evropskim berzama, EPS je postao nekonkurentan. Privreda traži pun pad cene, ali bi EPS to radije izbegao.

Dalekovod, ilustracija (Foto: arina-habich, Envato)

Cena struje za domaću privredu je trenutno značajno veća od realne ekonomske cene, na šta odavno upozorava i Međunarodni monetarni fond. MMF navodi da Elektroprivreda Srbije mora da promeni svoj način formiranja cena za privredu, čime bi se otvorio put i uklanjanju aktuelnog ograničenja cene od 120 evra po megavat-času koje je odredila Vlada Srbije.

U međuvremenu,

Iako je EPS promenu cena struje i gasa za komercijalne kupce najavio za 1. maj, pojedini biznismeni za Novu ekonomiju navode da im je država već prišla sa novom ponudom. Ona jeste niža od prošlogodišnje – ali je ponovo veća od tržišne.

Predsednik kluba Privrednik Zoran Drakulić kaže da su dobili ponudu za cenu od 91,71 evro po megavat-času, što je sa svim nametima 119,67, u odnosu na dosadašnjih ukupno 148,8 evra.

Poređenja radi, u petak 29. marta, cena struje na tržištu je iznosila od 75 do 78 evra po MWh, kaže Drakulić.

Šira slika

Po trenutnoj metodologiji, cena za privredu određuje se na osnovu cena na tržištu EU.

U poslovnim krugovima smatraju da bi cena u Srbiji trebalo da bude negde između sadašnje cene od 120 evra i cene koja važi za domaćinstva, koja je upola manja.

Na domaćoj berzi struje SEEPEX, prosečna cena struje u februaru bila je 72,77 evra/MWh. (Nova ekonomija)

Više o ovoj temi čitajte na: